Op zaterdag 03/04 kwam aan het licht dat hackers de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers, waaronder 3,18 miljoen in België, hebben buitgemaakt. Het gaat om persoonlijke gegevens zoals volledige namen, telefoonnummers, woonplaatsen, locatiegegevens en e-mailadressen. Er zouden geen wachtwoorden gestolen zijn.
Zijn mijn gegevens gelekt?
Op de website https://benikerbij.be kan je op basis van je gsm-nummer opzoeken of je Facebookgegevens deel uitmaken van het datalek. Deze website werd ontwikkeld dankzij Belgische Ethical Hacker Inti De Ceukelaire.
Op de website https://haveibeenpwned.com kan je op basis van je e-mailadres een overzicht vinden van datalekken waarin je e-mailadres voorkomt.
Mijn gegevens zijn gelekt. Wat nu?
Cybercriminelen die over je persoonlijke gegevens zoals je woonplaats, je volledige naam, je telefoonnummer en je e-mailadres beschikken, kunnen die informatie misbruiken om je geld te stelen. Met die informatie proberen ze je vertrouwen te winnen. Ze doen zich voor als iemand anders: een bank, een familielid of een incassobureau en overtuigen je bankgegevens te delen of een betaling uit te voeren.
Volg daarom onze gouden regels:
- Deel nooit je bankgegevens of wachtwoorden met iemand.
- Controleer de website waar je een betaling uitvoert. Zoek naar recensies via een zoekmachine en verifieer de domeinnaam in de adresbalk. Betaal niet bij twijfel.
- Geef nooit toegang tot je toestellen aan iemand die je niet kent. Ga niet in op de vraag van onbekenden om een programma te downloaden op je toestel. Met dit programma, vaak een Remote Desktop Software, geef je toegang tot je toestel!
Is er een manier om je gegevens alsnog veilig te stellen?
Eenmaal je gegevens online gelekt zijn, is het niet meer mogelijk ze offline te halen. Het is daarom zeer belangrijk waakzaam te zijn voor oplichters op het internet.
Wees waakzaam voor phishing en online oplichting
Naar aanleiding van het datalek bij Facebook is het belangrijk extra waakzaam te zijn voor volgende cyberaanvallen en vormen van online oplichting:
1. Phishing: https://safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen
2. Microsoft Scam: https://safeonweb.be/nl/ik-word-opgebeld-door-een-onbekende-voor-een-pc-probleem
3. Sextortion Scam: https://safeonweb.be/nl/ik-word-afgeperst-sextortion-scam
4. Hulpvraagfraude [link naar externe website FEBELFIN] https://www.febelfin.be/nl/press-room/febelfin-waarschuwt-voor-hulpvraagfraude-waarbij-dierbaren-dringend-financiele-hulp
5. Wangiri Fraude: https://safeonweb.be/nl/actueel/gemiste-oproep-van-een-buitenlands-nummer-opgepast-voor-wangiri-fraude
Wachtwoorden en accountbeveiliging
Wachtwoorden zouden geen deel uitmaken van het datalek bij Facebook.
Sommige datalekken bevatten wel wachtwoorden. Het is daarom belangrijke je accounts goed te beveiligen met onze tips:
- Gebruik tweestapsverificatie (2FA)
- Gebruik verschillende wachtwoorden en bewaar ze in een wachtwoordkluis
- Verander regelmatig van wachtwoord