Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Ik word afgeperst: sextortion scam

Wat is de sextortion scam?

We maken het onderscheid tussen sextortion en de sextortion scam.

1. Sextortion

Sextortion is een ander woord voor seksuele afpersing. Slachtoffers worden op het internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Daarna dreigen de afpersers de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt.

Deel nooit zomaar intieme beelden van jezelf op het internet, zeker niet met iemand die je nog niet hebt ontmoet. Ben je slachtoffer ? Doe aangifte bij je lokale politiekantoor.

Meer informatie vind je op de website van childfocus

2. Sextortion Scam

Bij de sextortion scam ontvang je een mail waarin afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt wanneer je naar porno keek. De afpersers dreigen ermee om de beelden te verspreiden op het internet tenzij je een bedrag betaalt. Ze proberen druk uit te oefenen door te vragen om dit snel te doen.  Vaak vragen ze om een bedrag in Bitcoins over te maken.  Ook dat is verdacht. Bij de sextortion scam gaat het om bluf: de afpersers hebben geen beelden van jou.

Om het slachtoffer te doen geloven dat zijn / haar computer is gehackt gebruiken de afpersers een aantal technieken:

 • Soms vermelden ze in de sextortion scam een oud wachtwoord dat ze op het internet hebben gevonden. Door datalekken circuleren mailadressen met wachtwoorden op het internet. Het is daarom belangrijk regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Lees hier meer over veilige wachtwoorden.
   
 • Een andere methode is het spoofen van je mailadres. Hierdoor lijkt het dat je een mail van je eigen mailadres ontvangt, waardoor je zou kunnen denken dat de afpersers toegang hebben tot je mailbox. Dat is niet zo. 

Je kreeg zelf een dergelijk bericht ? Geen paniek.

 • Heb je geen intieme beelden van jezelf gedeeld met anderen, dan bluft de afperser. Hij of zij kan geen beelden van je hebben.
 • Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
 • Ga niet in op de vraag om een som geld te betalen.
 • Antwoord niet op de e-mail.
 • Verwijder de e-mail.

Je kreeg een bericht en reageerde er op. Wat nu?

 • Markeer het bericht als SPAM of ongewenst. Blokkeer de afzender.
 • In sommige sextortion scam e-mails vermeldt de afzender jouw (oud) wachtwoord. Heb je bevestigd dat dit correct is ? We raden je aan om onmiddellijk de wachtwoorden van alle accounts aan te passen naar een sterk wachtwoord dat ook uniek is per account. Lees alle tips over het gebruik van wachtwoorden
 • Heb je betaald ? Doe een aangifte bij de politie.

Wees cybercriminelen altijd en overal een stapje voor

 

webcamcover
links uitlijnen
sextortion scam
volledige breedte
1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3