Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Gemiste oproep van een buitenlands nummer? Opgepast voor Wangiri Fraude

Wangiri is een vorm van telefoonfraude. Je telefoon rinkelt één keer, waarna de oproep wordt afgebroken. Het gaat om een oproep van een buitenlands nummer. Als je dat nummer terugbelt, word je verbonden met een duur betaalnummer en kan je veel geld kwijtspelen. Het kan ook gaan om een sms'je met de vraag om terug bellen.

Toenemende Wangiri-fraude

Safeonweb.be ontvangt steeds meer meldingen van slachtoffers die door een onbekend, buitenlands nummer werden gebeld, met name door nummers uit Syrië. 

Criminele organisaties bellen en sturen sms'jes met een computerprogramma naar een willekeurige lijst. Na een enkele keer overgaan wordt er meteen opgehangen. Deze fraude kreeg de naam 'Wangiri', het Japanse woord voor 'één keer overgaan en stoppen'. De fraudeurs hopen dat je terugbelt en proberen je zo lang mogelijk aan de lijn te houden met behulp van een wachttoon of ingesprekstoon. Zonder dat je het weet maak je verbinding met een duur betaalnummer. Je telefoonrekening loop snel op!

Bescherm jezelf tegen Wangiri-fraude
 • Ben je gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan nooit zomaar terug!  
   
 • Twijfel je over de betrouwbaarheid van een nummer waar je door gebeld bent? Google het telefoonnummer dan om te kijken of andere mensen klachten hebben gemeld.
   
 • Hang meteen op wanneer je geen antwoord krijgt aan de andere kant van de lijn.
   
 • Financiële schade? Dien klacht in bij de politie.
   
 • Oproepen blokkeren op je smartphone kan via je telefoonapplicatie: open de telefoonapplicatie > kies oproep instellingen > kies oproep weigeren > kies 'automatisch weigeren' > druk op 'toevoegen' > kies het nummer dat je wenst te blokkeren > opslaan
   
unknown caller
volledige breedte