Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Mijn account is gehackt

Je merkt dat er rare dingen gebeuren op je account: je stuurt berichten naar vrienden zonder dat je het weet, er verschijnen berichten en foto's die je niet zelf geplaatst hebt, enz... Je account is waarschijnlijk gehackt door iemand die zich toegang kon verschaffen.

Hoe krijg je weer controle over je account?

  • Heb je nog altijd toegang tot de account? Verander dan meteen het wachtwoord van die account en van je andere accounts en voeg  tweestapsverificatie (2FA) toe, waar mogelijk
  • Heb je geen toegang meer? Gebruik de herstelopties om opnieuw toegang te krijgen en verander daarna al je wachtwoorden. Lees meer over wachtwoorden.

Wat moet je nog meer doen?

  • Scan je computer op virussen. Lees hier hoe je dat aanpakt.
  • Zijn je bank- of kredietkaartgegevens gestolen, verwittig je bank en houd je rekeningen nauwlettend in het oog. Contacteer Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) als je verdachte transacties opmerkt.
  • Zijn er gegevens uit je professionele leven gestolen, breng dan zo snel mogelijk je werkgever op de hoogte.

Wat kan je doen om je account beter te beveiligen?

Lees meer

Hoe komen je gegevens in de handen van hackers?

  • Als je je gegevens invulde op een website of een online dienst die werd gehackt, dan kunnen je gegevens en je wachtwoorden op het internet belanden. Wees daarom voorzichtig met valse e-mails die vissen naar je gegevens. Je kan zelf nakijken of je gegevens op het internet circuleren via de website Haveibeenpwnd
  • Deel nooit je wachtwoorden met anderen, ook niet met vrienden. Met je wachtwoord kan iedereen toegang krijgen tot je account. 

Zijn je gegevens vergrendeld door een virus dat losgeld vraagt?

Als je gegevens vergrendeld zijn door een virus dat losgeld vraagt, dan ben je het slachtoffer van een gijzelvirus of ransomware. Lees alles over ransomware en wat je eraan kunt doen. 

1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3