Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Help! Mijn camerabeelden staan online!

Steeds meer toestellen zijn geconnecteerd, zoals koelkasten, wekkers, wagens, koffieapparaten, verwarming, alarm, speelgoed, enz.. Smart devices of geconnecteerde toestellen zijn toestellen uit ons dagelijks leven die verbonden worden met het internet. Het internet wordt zo een Internet of Things, een verzameling van met elkaar verbonden computers en toestellen. Het verbinden van toestellen op het internet is altijd een risico.

Wat zijn de risico's?

Het risico bestaat dat deze toestellen de privacy van de gebruiker niet respecteren of dat ze op een of andere manier controle nemen over het netwerk waarin ze geplaatst werden.

Bescherming van privacy

Geconnecteerde toestellen verzamelen vaak persoonlijke gegevens (smartwatch, wekker, camera etc). De gebruiker heeft geen of weinig controle op het gebruik en de bescherming van deze gegevens. De verantwoordelijk voor de bescherming van de gegevens ligt bij de fabrikant. Hij is de enige die controle heeft over de werking van het toestel en dus over de bestemming van de gegevens.

Controle toestellen

Geconnecteerde toestellen worden onder meer misbruikt door cybercriminelen voor een aanval van het type “Distributed Denial of service” (DDOS), met als doel een verbindingsservice te overbelasten en op die manier ontoegankelijk te maken. Voor dit type aanval worden miljoenen IP-adressen gebruikt die geïnfecteerd zijn met een virus, die de controle over het toestel overneemt en alle geïnfecteerde machines opneemt in een netwerk van 'bots' die de crimineel op afstand kan aansturen. Dit netwerk wordt ‘Botnet’ genoemd.

Criminelen kunnen controle nemen over geconnecteerde toetellen zoals bv. camera’s.  Zij kunnen dan de beelden van jouw camera publiceren op het internet.

Advies voor een veilig gebruik van geconnecteerde toestellen
1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3