Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Doe regelmatig updates

Geef cybercriminelen niet de kans om toegang te krijgen tot je toestel of je gegevens door regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren, zowel voor je besturingssysteem als voor je programma’s en je apps. Leuke bonus: die updates bevatten vaak ook nieuwe functionaliteiten. Sluit je computer dagelijks af. Bij het opstarten worden updates immers meestal automatisch uitgevoerd.

Waarom is updaten belangrijk?

Elk programma bevat zogenaamde kwetsbaarheden, ook bekend als software bugs of errors, die het mogelijk maken voor cybercriminelen om schade te berokkenen of de controle over je toestellen te nemen. Deze kwetsbaarheden worden gelukkig ontdekt en hersteld. Dit is precies wat er gebeurt als je een update uitvoert.

Ons advies

Voor Windows gebruikers:

Vaak staan er tal van programma’s op je toestellen. Hoe kan je nu precies weten of deze up to date zijn?  Er bestaan programma’s die dat voor jou uitzoeken. Ze geven je dan een overzicht van de programma’s die een update nodig hebben en bieden de mogelijkheid om deze ook uit te voeren. Je kan deze programma’s zo instellen dat ze op regelmatige basis een scan uitvoeren. (bv. Patch my pc *)

Voor Mac OS gebruikers

MacOS Apple updates worden meestal geïnstalleerd via de app store. Daar heb je de mogelijkheid om te controleren op updates en deze te installeren. Veel andere programma's brengen je op de hoogte wanneer er software-updates beschikbaar zijn.

Lees verder onder de afbeelding.

updates
volledige breedte
Over automatische updates

Bij de meeste programma’s kan je instellen dat ze automatisch updaten zodat je altijd werkt met de laatste versies en dus ook met de beste beveiliging tegen veiligheidslekken. Hetzelfde geldt voor je internetbrowser, zoals Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari.

Wil je meer weten over automatisch updaten voor jouw internetbrowser? Maak je keuze hieronder:

Kolom
Je besturingssysteem updaten
Je programma’s en je apps updaten

In het onderstaande lijstje vind je de meest populaire programma’s die je mogelijk op je computer hebt staan. Heb je nog een oude versie? Download dan de meest recente versie. 

Voor je computer:

De apps op je mobiele Android-toestel updaten.

De apps op je mobiele iOS-toestel updaten.

* Disclaimer: Waarom deze producten?

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) vond op basis van objectieve criteria een aantal bestaande producten die momenteel op de markt zijn.

Het CCB aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade als gevolg van het downloaden en het gebruik van deze programma's. Het wordt aanbevolen dat gebruikers deze programma's alleen downloaden op de officiële website van de ontwikkelaars.

Daarnaast kan het CCB niet aansprakelijk gesteld worden, ten aanzien van gebruikers of derden, voor de mogelijke geleden directe of indirecte schade, veroorzaakt door eventuele fouten in updates, of door het verzamelen of interpreteren van de informatie die ze aanbieden.

Het CCB kan in geen geval aansprakelijk gehouden worden in het geval van tijdelijke onderbreking of storing van het systeem van de gebruiker.

3
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3