Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Het is de tijd van het jaar voor de belastingsaangiftes: pas op voor frauduleuze berichten

"Uw belastingaangifte of vereenvoudigd aangiftevoorstel is beschikbaar in MyMinfin (Tax-on-web)". Dit soort berichten zal de komende weken alleen maar toenemen. Maar "belastingaangifte" betekent ook een kans voor oplichters om frauduleuze berichten te sturen rond dit thema. Wees dus op je hoede voor berichten die je mogelijk ontvangt van de FOD Financiën, My eBox of de Vlaamse Overheid over ontbrekende gegevens, mogelijke terugbetalingen, enz. 

Trap niet in de val door deze tips te volgen:
  • Open My eBox of Mijn Minfin via de link die je zelf in de browser invoert in plaats van op de link in een e-mail of sms te klikken. 
  • De officiële instanties sturen je altijd documenten via deze platforms en niet gewoon per e-mail of sms. 
  • Controleer de afzender van de e-mail door met je muis over de naam van de afzender te bewegen om het gebruikte e-mailadres te zien. Houd op een smartphone of tablet je vinger boven de afzender om het e-mailadres te zien. Wees op je hoede voor verdachte adressen. 
  • Gebruik dezelfde procedure om de URL te controleren waar een link je naartoe leidt. 
Meer weten?
Ben je opgelicht?
  • Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kan aangifte doen bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd. 
Tax
volledige breedte
Tax
volledige breedte
Tax
volledige breedte