Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Een aangifte doen bij de politie

Wanneer een aangifte doen?

Het is belangrijk om aangifte te doen bij de politie als je het slachtoffer bent van oplichting of cybercriminaliteit. Vanaf het moment dat je geld kwijt bent, raden wij aan om een aangifte te doen.

Vergeet niet om je bank en/of Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) te contacteren als je bankgegevens hebt doorgeven. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

Waar een aangifte doen?

Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  

Hier vind je een overzicht van de politiekantoren.

Wat meenemen naar het politiekantoor?

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie mee te nemen naar het politiekantoor. Hieronder vind je een lijst van informatie die je vooraf kan verzamelen:

  • Is er geld van je rekening verdwenen? Neem zeker de bankafschriften mee waarop duidelijk de fraude te zien is.
  • Heb je contact gehad met iemand op sociale media ? Neem een schermafdruk mee van het profiel van de verdachte en enkele schermafdrukken van gesprekken die gevoerd zijn.
  • Heb je een valse website geopend die bv. lijkt op die van je bank of een andere instelling? Maak een schermafdruk en neem deze mee voor je aangifte.
  • Ben je opgelicht via een online verkoop site? Neem een schermafdruk mee van het zoekertje of de aanbieding waarop je gereageerd hebt, en een schermafdruk van het profiel van de oplichter.
  • Heb je een e-mail ontvangen van de oplichter? Bewaar het bericht en druk het af.