Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Ik krijg inkomende oproepen en berichten van een onbekend nummer

Krijg je inkomende oproepen en berichten van een onbekend nummer? Wees op je hoede.

Het kan zijn dat je gecontacteerd wordt door een televerkoper of marketingbureau voor een (gebruikers)onderzoek. Dat vind je misschien vervelend, maar is op zich niet gevaarlijk. Er zijn echter ook veel vormen van oplichting bekend waarbij je gecontacteerd wordt door een onbekend nummer.

Wangirifraude is een vorm van oplichting waarbij men probeert om je te laten terugbellen naar dure betaalnummers. De telefoon rinkelt één keer. Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. Je hoort een wachttoon of helemaal niets, maar ondertussen loopt de rekening zonder dat je het beseft.

Bij de Microsoft- of techscam word je telefonisch gecontacteerd door iemand die zich voordoet als medewerker van de helpdesk van Microsoft, Apple of een andere computerfirma. De oplichter laat je geloven dat er een veiligheidsprobleem is met je computer en stelt voor om je computer te beveiligen. https://safeonweb.be/nl/ik-word-opgebeld-door-een-onbekende-voor-een-pc-probleem

Een robocall is een automatisch gegenereerde telefoonoproep. Als je opgebeld wordt door een robocall hoor je een vooraf opgenomen bericht of een robotstem. Je wordt gevraagd om een nummer te kiezen om verder te gaan. Robocalls kunnen door bedrijven gebruikt worden bij acties naar hun klanten. Helaas worden robocalls vooral gebruikt door oplichters. Je krijgt een oproep die van de politie of een overheidsdienst lijkt te komen die je wil waarschuwen voor een probleem met je bankkaart. Vervolgens worden je gegevens opgevraagd en kan je opgelicht worden.

Bij kluisrekeningfraude word je telefonisch gecontacteerd door iemand die beweert een werknemer van je bank te zijn. De zogezegde bankbediende probeert je te overtuigen om je volledige rekekning over te zetten naar een andere rekening. https://www.febelfin.be/nl/artikel/kluisrekeningfraude-laat-je-niet-vangen

Smishing is een vorm van phishing. Je krijgt een sms- of tekstbericht dat een link bevat. De link leidt je naar een valse website. Op die website worden je (bank)gegevens gevraagd.

Belfraude met sms'jes. Je ontvangt een sms. Als je hierop antwoordt, ontvang je een reeks dure sms'en die jij betaalt. Soms wordt in het bericht gevraagd om dringend naar een buitenlands nummer te bellen en ook dan betaal jij de rekening.

Wat doen als je een inkomende oproep of bericht krijgt van een onbekend nummer?

Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door via een e-mail, telefoongesprek, sms’je, of social media.

Bel nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug. Vaak gaat het om Wangiri fraude.

Geloof niet zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Microsoft of een ander technologiebedrijf zal je niet ongevraagd opbellen en ook je bank vraagt nooit via de telefoon naar je codes of om een nieuwe rekening te openen.

Klik nooit op een link in een sms of tekstbericht dat je ontvangt. Beantwoordt deze berichten niet. 

Zo voorkom je ongewenste oproepen

Je kan niet helemaal uitsluiten dat je gecontacteerd wordt door onbekenden.

Je provider, noch Safeonweb kunnen telefoonnummers blokkeren. 

Je kan wel zelf het ongewenste nummer blokkeren op je mobiele toestel.

Bekijk hier hoe je dat doet.

Ben je opgelicht?

Kreeg je een verdacht telefoontje? Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be.

Contacteer je bank en Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

Wij raden aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.

1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3