Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Vals sms-bericht dat van een bank lijkt te komen

Er doen sms-berichtjes de ronde die van ING lijken te komen en die vragen om je toestel te synchroniseren door op een link te klikken.  Doe dit in geen geval. 

De link brengt je naar een zeer goed nagemaakte valse website die de itsme-pagina op de website van ING nabootst. Daar worden je persoonlijke gegevens opgevraagd, onder meer je telefoonnummer en je kredietkaart gegevens.

Zodra je je gegevens invoert, word je opgebeld door een oplichter die zich voordoet als een bankmedewerker.  Hij of zij contacteert je zogezegd omdat er fraude op je kaart ontdekt is en om je te helpen.  De bankmedewerker/oplichter zal de transactie voor jou annuleren en vraagt om ze digitaal te ondertekenen (met je kaartlezer of itsme).  In werkelijkheid geef je op die manier de oplichter net toegang tot je rekening.

Klikt nooit op een link in sms-berichtjes die van je bank lijken te komen.  Controleer zelf via je bankenapp of door in te loggen via pc-banking of er een bericht van de bank voor jou klaarstaat.

Onderteken nooit een transactie (via itsme of je kaartlezer) die je niet zelf hebt geïnitieerd.

ING1
links uitlijnen
ING2
links uitlijnen
ING4
links uitlijnen

Trap niet in de val!

Leer verdachte berichten herkennen: Ga naar surfenzonderzorgen.safeonweb.be

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke gegevens of codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
  • Als je op een link heb geklikt die opent in een website waar je bankgegevens moet indienen, controleer dan eerst of dit de echte website van je bank is.  Bij de minste twijfel voer je geen betaling uit.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte