Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Fluvius waarschuwt voor valse berichten

Er zijn heel wat valse e-mails, sms’en en WhatsApp-berichten uit naam van Fluvius in omloop. Hierin geven oplichters zich uit voor medewerkers van het netbedrijf. Zo proberen ze om het vertrouwen van de burger te winnen, en er vervolgens met geld vandoor te gaan. 

Enkele recente voorbeelden

Scenario 1: Je hebt recht op een vergoeding of een premie!

Je ontvangt via sms of Whatsapp een bericht dat je een terugbetaling of vergoeding kan krijgen van Fluvius. Er wordt gevraagd naar bankgegevens, om de zogezegde terugbetaling te kunnen uitvoeren. Dit zijn valse berichten. Fluvius verstuurt zelf nooit sms- of WhatsAppberichten met de vraag om financiële transacties uit te voeren of bankgegevens door te sturen. Fluvius verstuurt enkel sms’en met praktische info over je afspraak of over stroomstoringen. In deze berichten wordt er nooit om financiële transacties en/of bankgegevens gevraagd. Fluvius start ook zelf nooit een nieuw Whatsapp-gesprek. Medewerkers van het bedrijf reageren enkel via de app wanneer de klant een gesprek start via de website www.fluvius.be of via www.mijnfluvius.be.

Scenario 2: Meterstanden opnemen

Je ontvangt een bericht in verband met je meterstanden van gas en/of elektriciteit. In het bericht staat dat er een herberekening nodig is van die meterstanden. Als klant zou je vervolgens een energievergoeding of boete krijgen. Dit is valse informatie, en de opgegeven URL is niet correct. De juiste URL voor het ingeven van meterstanden is https://mijn-meterstanden.fluvius.be/Alle andere URL’s zijn niet betrouwbaar!

 

De recente voorbeelden hieronder zijn allemaal in het Nederlands opgesteld. Maar kijk uit: deze berichten werden ons ook gemeld door Franstalige personen.  Let in de voorbeelden op de URL of op de afzender van een e-mail: ze verwijzen niet naar fluvius.be en zijn dus zeer verdacht.

Fluvius 1
volledige breedte
Fluvius 3
volledige breedte
Fluvius 4
volledige breedte
volledige breedte
Twijfel je?
  • Lees meer over phishing in naam van Fluvius op de website van Fluvius.  Daar kan je meer tips vinden om een echt bericht van Fluvius te herkennen.
  • Twijfel je nog steeds of een e-mail, sms of Whatsapp-bericht afkomstig is van Fluvius of niet? Neem dan contact op met de klantendienst van Fluvius.
Meer info over phishing?