Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Scan je computer

Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren.

Je leest hier een aantal tips die je kunnen helpen bij de keuze voor een virusscanner.

Wil je weten of je een virus hebt? Scan meteen je computer!

Doe de virustest

Welke virusscanner kies je?

Een virusscanner kies je in de eerste plaats door de kwaliteit en de functionaliteit ervan te vergelijken. Kies in elk geval voor een virusscanner die actief wordt telkens je een bestand opent, op een link klikt en ook wanneer je er expliciet om vraagt.

Tegen welke gevaren wil je je computer beschermen?

Elke virusscanner beschermt je tegen de courante virussen, ‘wormen’ en andere vormen van kwaadaardige cyberbesmettingen, maar je kan vaak ook kiezen voor extra functies.

Maak een vergelijking tussen gratis en betalende virusscanners

Laat je in geen geval misleiden door de prijs van een virusscanner. Duurder is niet noodzakelijker efficiënter. Ook gratis virusscanners doen hun werk meestal goed.

Controleer wel altijd wat er in het pakket zit van een gratis of ‘goedkopere’ versie: welke functionaliteit, hoeveel ondersteuning, hoe vaak krijg je advertenties te zien enz.

Kies je toch voor een ‘duurdere’ versie, bereken dan zeker de totaalprijs voor een bepaalde periode. Kijk na of er nog extra kosten aangerekend worden voor updates of ondersteuning.

Een nieuwe dag, een nieuw virus ...

Jammer genoeg worden elke dag nieuwe virussen ontwikkeld. Daarom is het noodzakelijk dat je altijd de meest recente updates van je virusscanner installeert. Bij de meeste virusscanners kan je kiezen om die updates automatisch te laten installeren, en om regelmatig een scan te laten uitvoeren.

Wees op je hoede voor nepscanners!

Op het web vind je een groot aanbod virusscanners. Alleen zijn ze niet allemaal te vertrouwen. Erger nog: er zijn tal van voorbeelden waarbij programma’s die worden aangeprezen als virusscanners, achteraf blijken computers te besmetten met virussen of kredietkaartgegevens te stelen bijvoorbeeld.

Je vindt hier een lijst met betrouwbare virusscanners. Of vraag je internetprovider of bank welke virusscanners zij aanraden.

Hoe voorkomen dat je slachtoffer wordt van ransomware?

Gebruik anti ransomware software

3
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3