Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Mijn kind of vriend heeft dringend geld nodig

Deze vorm van oplichting doet voortdurend de ronde en maakt veel slachtoffers. Je krijgt een bericht van een kind of een bekende die een dringende betaling moet uitvoeren, maar dat zogezegd zelf niet kan doen. Hij of zij vraagt je te helpen en belooft je snel terug te betalen. Van nature uit willen we allemaal onze kinderen en vrienden helpen, dus veel mensen betalen zonder er lang over na te denken.

Deze vorm van oplichting heet hulpvraagfraude of WhatsApp fraude omdat de valse berichten vaak via WhatsApp worden verstuurd, maar de vraag kan ook per e-mail of Facebook komen.

Hoe herken je hulpvraagfraude?

Bij hulpvraagfraude doet de oplichter zich voor als je zoon of dochter, of als vriend of vriendin die je contacteert met een onbekend nummer. Het bericht is altijd dat hij of zij geld nodig heeft of een dringende betaling moet uitvoeren. Ook heeft de zogenaamde bekende een nieuw mobiel nummer, omdat de oude gsm niet meer bruikbaar zou zijn.

Vaak gaat er een kort gesprekje aan vooraf (Hoi mama, hoe gaat het?) en is de profielfoto ‘echt’ van je kind of vriend. De oplichter gebruikt een luchtige toon om je vertrouwen te wekken. Als je het nummer opbelt, hoor je enkel een onherkenbare stem en krijg je achteraf een bericht om te zeggen dat de persoon nu niet kan bellen.

Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt van hulpvraagfraude?

  • Betaal nooit op basis van een vraag die je via een berichtje kreeg.
  • Probeer je zoon, dochter of bekende eerst te bereiken via een ander kanaal (vaste telefoon, e-mail, het ‘oude’ gsm-nummer). Het wordt dan waarschijnlijk snel duidelijk dat de vraag niet van hen komt.
  • Maak nooit geld over tot je je kind of vriend zelf hebt gesproken.

Heb je al betaald?

1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3