Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Ik krijg veel spam- en phishingmails in mijn mailbox

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten en reclameboodschappen.

Een overvloed van spam in je mailbox is heel vervelend. De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mail adressen die door verschillende spammers wordt gebruikt.  Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je ook deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd. Andere spammers kunnen de lijsten nog steeds gebruiken.

Phishing is online oplichting door valse mails, websites of berichten. Dezelfde lijsten worden door cybercriminelen gebruikt om phishingmails te versturen.

Gelukkig kan je zelf heel wat doen om het aantal spam- en phishingmails te verminderen. Wij helpen je alvast op weg met enkele tips: Voorkomen is beter dan genezen

    Vermijd dat je mailadres op een lijst terechtkomt die door cybercriminelen wordt gebruikt:

    • Hou je mailadres privé. Zorg ervoor dat je mailadres niet openbaar op het internet staat. Verzenders van spam en phishing zoeken geautomatiseerd het web af naar e-mailadressen. Denk altijd 2 keer na voordat je ergens je e-mailadres achterlaat. Is het wel echt nodig dat men je e-mailadres heeft? Waar zal men het voor gebruiken? Vaak is het antwoord: om je reclame en spam te sturen.
       
    • Reageer niet op ongewenste berichten. Zo weten spammers en phishers dat het mailadres echt bestaat én nog gebruikt wordt. Je zal nog meer spam ontvangen.
       
    • Denk 2 keer na voor je je mailadres opgeeft voor nieuwsbrieven en marketingacties. Vertrouw je de afzender wel helemaal ? Ben je zeker dat je gegevens niet gedeeld zullen worden met anderen ?
       
    • Stuur kettingbrieven niet door. Het doorsturen van een kettingbrief zorgt ervoor dat je mailadres en dat van je contactpersonen verspreid wordt, waardoor je meer spam zal ontvangen.
       
    • Klik niet op ‘afmelden’ in spammails. Onderaan spamberichten is regelmatig een link te zien waar je op kunt klikken om je af te melden voor dit soort e-mails. Dit is vaak een valse link, als je erop klikt kan de afzender zien dat je e-mailadres bestaat en wordt gebruikt. Je zal meer spam ontvangen!

     

    Ontdek hier wat je kan doen om het aantal spammails te verminderen.

    Ontdek hier hoe je phishingmails leert herkennen.

    Stuur verdachte berichten steeds door naar verdacht@safeonweb.be

    1
    Erste Hilfe!

    Eerste hulp!

    Heb je een probleem?
    1
    Wie sicher sind Sie?

    Hoe veilig ben jij?

    Doe onze testen!
    2
    Sicher im Internet

    Veilig internetten

    Tips om veilig te surfen
    3