Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Help, ik heb een virus!

Je krijgt een melding op je computer dat er een virus werd gevonden, of je computer is opeens helemaal geblokkeerd en je krijgt geen toegang meer tot je bestanden. Wat kan je doen?

Ik twijfel, heb ik wel een virus?

Je toestel werkt een stuk trager, er gaan opeens bestanden verloren, programma’s starten automatisch, de startpagina in je internetbrowser is opeens anders enz.

Help alle twijfel de wereld uit, doe de virustest en volg onze richtlijnen om zeker te zijn of je een virus hebt. 

Wat te doen? Scan en verwijder!

Dit staat vast: een virus moet zo snel mogelijk verwijderd worden.

Als je nog geen virusscanner had en je toestel is niet geblokkeerd, dan is dit het moment om er een te installeren, een scan te doen en het virus te verwijderen. Geef ondertussen geen persoonlijke gegevens of betaalgegevens in, want sommige virussen kunnen deze info doorsturen.

Hier vind je alvast een lijst met gratis en betalende virusscanners: Doe de virustest.

Te laat, ik heb een virus dat mijn bestanden blokkeert en losgeld vraagt, wat nu?

In dit geval ben je het slachtoffer van ransomware, een gijzelvirus dat je computer en/of je bestanden vergrendelt. Je leest hier wat je kan doen als je slachtoffer bent van ransomware.

Wat kan ik er nog tegen doen?

Voor computervirussen geldt: de beste bescherming is preventie. Een besmetting voorkom je met een virusscanner: software die je waarschuwt zodra een virus wordt ontdekt en het probeert te verwijderen nog voor het schade kan aanrichten.

Lees alles over hoe je een virusscanner installeert en zo je toestellen en gegevens beschermt: Scan je computer.

  • Je krijgt een melding van je virusscanner

Op die melding mag je vertrouwen. Volg de stappen die je virusscanner je voorstelt om het virus te verwijderen of om het probleem op te lossen. Lukt dat niet helemaal, ga naar de site van je virusscanner om meer informatie te vinden, google je probleem of raadpleeg een expert.

  • Je krijgt een pop-up of een melding van een programma dat je niet kent

De gouden regel is: vertrouw alleen meldingen van je eigen virusscanner. Ga niet in op waarschuwingen van programma’s die je niet kent, vooral niet als ze ook vragen om je persoonlijke gegevens, om een wachtwoord of om te betalen vooraleer je computer verder te gebruiken. Bij zo een melding is het beter om je internetbrowser onmiddellijk te sluiten. Op Windows gebruik je daarvoor Alt + F4, op Apple is dat CMD + ALT + ESC (dan op "Force Quit" klikken).

  • Je krijgt een telefoontje van Microsoft, Apple of een ander bedrijf

Wantrouw altijd mails en/of telefoons van bedrijven die je vragen om een aantal acties uit te voeren op je computer. Hang onmiddellijk op of verwijder het bericht. Trap niet in de val van scammers.

  • Je krijgt een waarschuwing in je internetbrowser

De meeste courante internetbrowsers, zoals Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Opera en Safari, verwittigen je voor je naar een site gaat die je toestel kan besmetten.

Maar als je tijdens het surfen een pop-up ziet met een waarschuwing dat je toestel besmet is, dan is die meestal vals. Weet welke browser je gebruikt en hoe waarschuwingen van die browser eruit zien. 

1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3