Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Help! Mijn toestel is gegijzeld

Wat is ransomware?

Je toestel lijkt wel op slot, je kan geen bestanden meer openen en er wordt losgeld gevraagd. Je bent het slachtoffer van ransomware: dat is een virus dat je computer vergrendelt.

Ransomware is een virus dat wordt geïnstalleerd op je toestel zonder dat je daarvoor je toestemming gaf. De kans is groot dat je besmet bent door op een link te klikken of een bijlage te openen in een een vals bericht. Het gijzelvirus houdt je toestel en bestanden gegijzeld en vraagt losgeld. In sommige gevallen betekent dit ook dat je geen toegang meer hebt tot andere toestellen, zoals een harde schijf, een USB-stick of je online bestanden.

Wat kan je doen?

Als je merkt dat de ransomware toeslaat:

  • Zet je wifi uit of trek je internetkabel uit.
  • Koppel onmiddellijk alle andere toestellen los, zoals een externe harde schijf of een USB-stick.

Als je toestel helemaal geblokkeerd is en er wordt losgeld gevraagd:

  • Bekijk op www.nomoreransom.org of de sleutel voor deze ransomware beschikbaar is. Sommige versies van ransomware zijn op dit moment nog niet te verwijderen. Indien dat het geval is, kan je de gegijzelde bestanden het best ergens bijhouden. Sommige types ransomware kunnen immers na verloop van tijd (maanden of jaren) wel verwijderd worden.
  • Laat je toestel helemaal opnieuw installeren en gebruik achteraf een back-up of reservekopie om je gegevens terug te zetten.
  • Betaal niet: je hebt geen enkele garantie dat je effectief op een veilige manier je gegevens terugkrijgt. Bovendien bestaat het risico dat het virus niet helemaal verdwenen is of dat er achterpoortjes worden ingebouwd om je in de toekomst opnieuw te besmetten. Tot slot geef je toe aan wat de criminelen willen: jou geld afhandig maken.
  • Overweeg om een aangifte te doen bij de politie.

Hoe mijn toestel opnieuw installeren en een back-up terugzetten?

Afhankelijk van je besturingssysteem vind je hieronder de link waar je alle informatie vindt om zelf een volledig nieuwe installatie uit te voeren.

Voor info over een back-up terugzetten bij andere toestellen of programma’s waarmee je een back-up hebt gemaakt, bezoek je het best de website van de verkoper.

Hulp nodig?

Lukt het niet om dit alles zelf te doen, neem dan contact op met een professionele computerhersteller. Gijzelvirussen of ransomware verwijderen is een technische taak. Geef de expert zeker deze link mee www.nomoreransom.org.

ransomware
rechts uitlijnen

Hoe voorkomen dat je slachtoffer wordt van ransomware?

Gebruik anti ransomware software

Leer valse berichten herkennen.

Doe regelmatig updates.

Scan je computer regelmatig met een anti-virussoftware.

Maak regelmatig back-ups voor het geval je toch slachtoffer wordt

Maak regelmatig een reservekopie of back-up van je bestanden en bewaar die op een veilige plaats en los van je computer of in de cloud. 

Meer weten over ransomware?

Lees de brochure van CERT.be over ransomware.

www.nomoreransom.org

1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3