Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Tsunami aan smishingberichten op komst

Cybercriminelen plannen de komende dagen en misschien weken verschillende aanvallen met smishingberichten. Dat werd ons gemeld door een goede bron.

Steeds vaker wordt sms gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten. Deze vorm van phishing kreeg een naam: smishing of ook SMS-phishing. De jongste weken zit smishing in de lift en ook de komende weken mogen we aanvallen met smishingberichten verwachten. 

Cybercriminelen gebruiken de actualiteit om je nieuwsgierig te maken en te laten klikken. We zien verschillende smishingberichten opduiken die iets beloven naar aanleiding van de coronacrisis.  Maar ook de berichtjes die van de overheid, een bank of een koerierdienst lijken te komen, blijven de ronde doen. Laat je niet vangen en wees altijd alert.

Wat te doen?
  • Klik niet op een link in een verdacht bericht.
  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Valse berichten, ook valse sms-berichten, kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Selecteer de tekst in het sms'je en kopieer die naar een e-mailbericht.  Verstuur deze e-mail naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt. Printscreens kan je ons bezorgen via info@safeonweb.be

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Bekijk meer tips op ons YouTube kanaal
sms
volledige breedte
volledige breedte