Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgepast voor te mooie aanbiedingen op Black Friday en Cyber Monday

Vrijdag is het weer Black Friday, een koopjesdag die overgewaaid is uit de Verenigde Staten. Maandag volgt dan Cyber Monday, de start van de kerstverkoop bij online winkels.  Op Black Friday en Cyber Monday kan je mooie koopjes doen, maar ook cybercriminelen maken van deze periode gebruik om je te overstelpen met phishingberichten. Elk jaar zien we dat er rond deze periode en tijdens de feestdagen in het algemeen veel phishingberichten de ronde doen.

Waar moet je op letten?

Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is ze waarschijnlijk niet waar. Moet je snel beslissen? Cybercriminelen proberen je onder druk te zetten om snel te handelen zodat je niet de tijd neemt om valse berichten te ontmaskeren. Wees dan extra op je hoede.

Wat moet je doen?

  • Zie je een bericht dat je verdacht vindt? Stuur het dan onmiddellijk door naar [email protected]. Wij laten de links in deze berichten blokkeren.
  • Geef NOOIT wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door via een e-mail, telefoongesprek, sms’je, of sociale media.
  • Verwijder het bericht.

Twijfel je en wil je zeker geen aanbieding mislopen?

Neem een kijkje op de website van de winkel door de juiste URL zelf in te geven in de browser. Vind je de aanbieding daar ook terug? Dan is het allicht een echte aanbieding.

Heb je toch een aankoop gedaan of heb je bankgegevens doorgegeven?

  • Als je bankgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk je bank en blokkeer je bankkaart via Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland).
  • Als je een wachtwoord hebt gedeeld, verander het wachtwoord dan onmiddellijk op alle plekken waar je het gebruikt.
  • Wordt het phishingbericht doorgestuurd naar jouw contacten, verwittig ze dan.
  • Dien een klacht in bij de lokale politie.
black friday
links uitlijnen
black friday
links uitlijnen
black friday
volledige breedte
banner
volledige breedte