Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Neen! Je kan de gebruiksvoorwaarden of algoritmes van Facebook niet veranderen door een bericht op je tijdslijn te posten

Je hebt ze misschien al gezien: berichten die vrienden op hun tijdslijn plaatsen waarin ze Facebook of Meta vragen om hun gegevens of foto's niet te gebruiken. Ze worden massaal gedeeld en duiken al jaren op in verschillende vormen.  Maar hebben ze ook nut?

Kan je Facebook een ‘opdracht’ geven door een bericht in je tijdlijn te plaatsen?

Het publiceren van een verklaring op je tijdslijn heeft geen juridische waarde en beschermt je gegevens niet.

Wanneer je een Facebook-account opent, moet je de servicevoorwaarden of de gebruiksvoorwaarden accepteren. Door deze te accepteren, geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken. Dit geldt voor alle producten van Meta, waarvan Facebook, Messenger en Instagram de meest bekende zijn.

Dit is wat er precies staat te lezen:

“wanneer je op of in verband met onze Producten inhoud deelt, plaatst of uploadt die valt onder intellectuele-eigendomsrechten, dan verleen je ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie om je inhoud te hosten, te gebruiken, te distribueren, aan te passen, uit te voeren, te kopiëren, in het openbaar weer te geven of te vertonen, te vertalen en om hiervan afgeleide werken te maken (in overeenstemming met je instellingen voor privacy en apps). Dit houdt bijvoorbeeld in dat wanneer je een foto deelt op Facebook, je ons toestemming geeft om deze foto op te slaan, te kopiëren en te delen met anderen (uiteraard in overeenstemming met je instellingen), zoals Meta-producten of serviceproviders die deze producten en services ondersteunen. Deze licentie zal eindigen als je inhoud uit onze systemen is verwijderd.”

Zodra je een product van Meta begint te gebruiken, geef je dus zelf de toestemming om je gegevens te gebruiken zoals hierboven beschreven.  Of je nu een bericht op je tijdslijn plaatst of niet, verandert daar niets aan.

Is dit een nieuw fenomeen?

Neen.  Dergelijke berichten duiken al vele jaren op en zijn een variant van de kettingbrieven en kettingmails. Er bestaat zelfs een naam voor: de copy-paste Facebook hoax. Het zijn waarschuwingen of aanbevelingen die per e-mail of social media verspreid worden maar die niet waar zijn.  Men vraagt om het bericht te kopiëren en te plakken en vervolgens te delen met je contacten. Doordat de tekst telkens opnieuw gekopieerd wordt in plaats gedeeld, is het moeilijk te achterhalen waar het vandaan komt en wat de bedoeling ervan is.

Een gelijkaardig bericht dat ook steeds terugkeert, is de vraag aan Facebook om de posts van meer vrienden te kunnen zien. Maar ook dit is een hoax.  De algoritmes die Meta gebruikt om berichten van jouw vrienden te delen, zijn een goed bewaard geheim en kan je op deze manier niet beïnvloeden.

Is er een oplossing?
  • Als je het niet eens bent met de servicevoorwaarden van Meta, dan zit er niets anders op dan geen Facebookaccount creëren of je bestaande account te verwijderen.
  • Is dat te ingrijpend voor jou?  Neem dan een kijkje in de privacy-instellingen en pas ze aan. Dit kan zeer eenvoudig via de instellingen in Facebook.

 

Denk eraan:

  • Denk altijd 2 keer na voor je wat deelt op Facebook.
  • Deel geen copy-paste Facebook hoaxes op je tijdlijn: het is verkeerde informatie en het heeft geen enkele zin!
Copy & Paste Facebook scams
volledige breedte