Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Golf van vishing aan de gang. Wees op je hoede voor telefoontjes die lijken te komen van Card Stop

De afgelopen week hebben we een aantal vishing-alerts ontvangen: telefonische oplichtingspogingen met als doel het verkrijgen van je persoonlijke gegevens, in het bijzonder je bankgegevens.

Slachtoffers krijgen een telefoontje van een geautomatiseerd berichtensysteem dat zichzelf voorstelt als Card Stop .

Er wordt aangekondigd dat er een betaling van € 2.600 wordt gedaan. Als je deze betaling niet wilt autoriseren, druk je op 1.

De burger werd vervolgens in contact gebracht met een medewerker van Card Stop. De medewerker deelde mee dat er verschillende verdachte overschrijvingen waren gedetecteerd op de rekening van het slachtoffer. Om deze betalingen te blokkeren, werd het slachtoffer gevraagd om een reeks persoonlijke gegevens op te geven, zoals zijn naam, geboortedatum, enz.

De oproep komt van een onbekend nummer of een mobiel telefoonnummer.

De nep Card Stop-medewerkers aan de andere kant van de lijn zijn welbespraakt en zeer overtuigend.

Wat doen als je een onverwachte telefoonoproep krijgt?

Vishing is oplichting via de telefoon. Oplichters bellen je op en vragen persoonlijke of financiële informatie, of ze vragen om geld over te maken.

  • Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door aan de telefoon.
  • Bel nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. Bel deze nummers zeker niet terug.
  • Geloof niet zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Een technologiebedrijf, je bank, de politie of de overheid vragen nooit via de telefoon naar je gegevens of codes.
  • Geef geen toegang tot je toestel door een programma te downloaden.  https://safeonweb.be/nl/oplichters-nemen-controle-van-op-afstand-over-mijn-toestel-remote-access-scam

Lees meer over de verschillende vormen van vishing.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
volledige breedte
volledige breedte