Op 1 april verscheen een opvallend bericht bij het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB): vanaf 2026 zou een verplicht cyberrijbewijs nodig zijn om nog toegang te krijgen tot het internet.
Het bericht leek onwaarschijnlijk absurd... en dat was ook de bedoeling. Het ging om een 1 april-grap die je eerst doet lachen en daarna doet nadenken.
🧠 Lachen, en dan... nadenken over iets ernstigs
Het cyberrijbewijs bestaat niet, maar het idee dat we allemaal beter moeten leren omgaan met digitale gevaren? Daar zit wél iets in. Elk jaar worden duizenden Belgen slachtoffer van phishing, malware of online fraude. En veel mensen weten nog altijd niet goed hoe ze zich online kunnen beschermen.
Wekelijks in april sensibiliseren
Daarom helpt Safeonweb.be je in de maand april om de meest voorkomende oplichtingstrucs te ontmaskeren die via internet, sms of telefoon verspreid worden.
🔎 Phishing, quishing, smishing, vishing — het lijken gekke woorden, maar ze verbergen echte pogingen om je persoonlijke gegevens of geld te stelen. Laat je niet misleiden.
Welke soorten phishing bestaan er?
Phishing (via e-mail) : Oplichters sturen valse e-mails die lijken op berichten van echte bedrijven, zoals je bank of een webshop. In deze mails vragen ze je om persoonlijke gegevens te delen of op een link te klikken naar een valse website.
Bij smishing (via sms) sturen fraudeurs misleidende sms-berichten. Ze doen alsof ze van een vertrouwde organisatie zijn en proberen je te laten klikken op een gevaarlijke link of persoonlijke informatie te laten delen.
Quishing (via QR-code): Hierbij gebruiken oplichters QR-codes om je naar een nepwebsite te lokken. Ze plakken valse QR-codes op affiches, betaalautomaten of menukaarten. Controleer altijd of er geen sticker over een officiële code is geplakt!
Bij Vishing (via telefoon) bellen fraudeurs je op en doen ze zich voor als iemand van je bank of een andere betrouwbare instantie. Ze proberen je te overtuigen om vertrouwelijke gegevens te geven of geld over te maken.
Wat kan jij doen?
✅ Blijf deze maand elke week op de hoogte via onze sociale media kanalen om te leren hoe je deze vormen van oplichting herkent en vermijdt.
✅ Neem zelf de proef op de som via de trainingsmodules op surfenzonderzorgen.safeonweb.be
✅ Praat er over. Deel deze informatie met je vrienden en familie — vooral met wie extra kwetsbaar is online.
✅ Wees waakzaam bij ongevraagde e-mails, sms-berichten of telefoontjes.
✅ Geef nooit persoonlijke of financiële informatie als je het bericht niet vertrouwt.
✅ Controleer de echtheid van berichten door rechtstreeks contact op te nemen met de organisatie via de officiële kanalen.
✅ Klik niet op links of scan geen QR-codes van onbekende of verdachte bronnen.
✅ Klik niet op een link in een verdacht bericht, open geen bijlagen en download geen apps.
✅ Stuur verdachte e-mails door naar verdacht@safeonweb.be.
✅ Je kan ook verdachte sms-berichten doorsturen. Maak hiervoor gewoon een schermafbeelding en stuur deze naar verdacht@safeonweb.be . De inhoud van je melding wordt dan automatisch verwerkt.
Wat te doen bij oplichting ?
Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kunt aangifte doen bij de lokale politie waar je woont.
Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd.
Wijzig je wachtwoorden onmiddellijk en controleer je rekeningen op verdachte transacties.

