Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

4,5 miljoen berichten naar verdacht@safeonweb.be in 2021

Afgelopen jaar stuurde de internetgebruiker maar liefst 4 575 336 berichten door naar het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Dat betekent dagelijks meer dan 12.000 berichten. In 2020 stuurden jullie ons 3 225 234 berichten door.

Wat doen wij met deze 4,5 miljoen berichten?

Het is bedroevend dat cybercriminelen steeds meer berichten versturen met de bedoeling de internetgebruiker in de val te lokken.  Deze berichten komen per e-mail, maar ook via tekstberichten of social media. De berichten die jullie doorsturen naar verdacht@safeonweb.be lezen we natuurlijk niet allemaal. We laten ze geautomatiseerd analyseren.

De links en de bijlages worden eerst gedetecteerd.  Uit 4,5 miljoen berichten die we ontvangen, halen we wel 8.109.157 links, waarvan 1.414.818 frauduleuze (phishing, valse webshops, oplichting…) .  Deze verdachte links geven we door aan Google Safebrowsing en Microsoft Smartscreen die een waarschuwing publiceren.  Als iemand deze webpagina’s wil bezoeken dan krijgt die een rood scherm met een duidelijke boodschap: Opgepast, de webpagina die je wil bezoeken is gevaarlijk.

Over wat gingen deze phishing berichten?

Berichten die van Itsme lijken te komen en vragen om jouw account te heractiveren met jouw bankgegevens.

false email from it's me
volledige breedte

Berichten die van banken lijken te komen en je aanmoedigen om in te loggen met je bankgegevens om het nieuwe bericht te lezen, je bankkaart te vernieuwen of je rekening de deblokkeren.

false email from a bank
volledige breedte

Berichten die van een pakjesdienst afkomstig lijken te komen en je vragen om eerst verzendkosten te betalen.

Berichten die van eBox lijken te komen en je aanmoedigen om in te loggen met je bankgegevens om het nieuwe bericht te lezen.

false email from eBox
volledige breedte

Berichten die van een overheidsinstelling lijkten te komen en je een premie of tegemoetkoming beloven.

Berichten met een link naar de actualiteit: mondmaskers, feestdagen, een beloofde premie.

Leer valse berichten herkennen.

 

Wat kan ik doen?

Stuur een verdacht bericht onmiddellijk door naar verdacht@safeonweb.be. Hoe sneller wij het bericht behandelen en hoe minder slachtoffers er vallen.

Je kan ons nu ook afbeeldingen van een vals bericht bezorgen.  Onze technologie kan nu URL’s in afbeeldingen detecteren.  Wij moedigen iedereen aan om elk bericht zeer kritisch te bekijken alvorens het te openen en om 2 keer na te denken voor je op een link of een bijlage klikt. 

volledige breedte
volledige breedte