Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Shop veilig online

Steeds meer aankopen doen we online. Dat is handig, snel en ook veilig, als je een paar tips in het achterhoofd houdt. 6 tips om veilig online te winkelen. (Bron: DNS Belgium)

1. Gebruik je gezond verstand

Wees kritisch en geloof niet in sprookjes. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Let op voor producten die aangeboden worden aan ongelooflijke prijzen en hoed je voor websites waar het product aan een bodemprijs aangeboden wordt. Wellicht is het product niet in voorraad, en is het enkel de bedoeling jouw gegevens in handen te krijgen.  

Kijk uit voor aanbiedingen die je per e-mail krijgt. Vaak zijn dit phishingberichten met een link die je naar een valse website brengt. 

2. Controleer het webadres

Let goed op voor valse websites. Er zijn criminelen die je op een slinkse manier trachten te misleiden. Dat doen ze door de schrijfwijze of de domeinnaam van de webwinkel subtiel te veranderen. Bol.net is niet de gekende webshop en coo1blue.be of coolblu.be zijn niet de domeinnaam van de bekende online elektrowinkel, maar je zou wel op de link klikken als je even niet aandachtig bent. 

3. Geen slotje, geen aankoop

Een goede manier om te controleren of een website veilig is, is zien of de url – dat is wat je intypt in je browser  om naar een website te surfen – begint met https:// en niet met http:// Die ‘s’ staat voor ‘secure’ of veilig.

Bij een beveiligde website (https) zie je ook een slotje verschijnen waar je de naam van de website intikt. Geef nooit vertrouwelijke gegevens in, zoals je naam en wachtwoord, op een website zonder dat slotje. En zeker en vast niet de gegevens van je kredietkaart!

4. Gebruik betrouwbare draadloze netwerken

Wees voorzichtig wanneer je buitenshuis verbindt met gratis openbare wifi. Het gebeurt steeds vaker dat je in het station, in winkels, op luchthavens… toegang krijgt tot een wifi-netwerk dat publiek toegankelijk is. Dat is handig maar tegelijk kan iedereen er op. De kans bestaat dus dat cybercriminelen via diezelfde internetverbinding jouw activiteiten in de gaten houden. Gebruik als het kan het mobiele netwerk van je operator.

5. Hou alles up-to-date

Zorg dat jouw computer en andere toestellen waarmee je online gaat, en het besturingssysteem ervan altijd up-to-date zijn. Installeer onmiddellijk beveiligingsupdates van de programma’s op je computer en zorg dat je steeds de laatste versie van je antivirusprogramma gebruikt. 

Van oudere programma’s en besturingssystemen weten criminelen maar al te goed waar de ‘lekken’ zitten waarlangs ze toegang krijgen tot je computer, tablet of telefoon. Hou je besturingssysteem daarom up-to-date door updates automatisch te laten installeren.  Of laat iemand dat voor je doen. 

6. Kies voor winkels met een keurmerk

Controleer of je op de website een keurmerk vindt dat aangeeft dat het een veilige webshop is. In België is dat bijvoorbeeld BeCommerceDat keurmerk betekent dat officiële instanties garanderen dat de webwinkel veilig is.

Daarnaast kan je ook volgende zaken controleren:

  • Een betrouwbare winkel vermeldt duidelijk contactgegevens, fysieke locatie, btw-nummer.
  • Bekijk ook de voorwaarden voor verzending en terugname van bestellingen.
  • Controleer de reputatie van de winkel. Lees beoordelingen van andere klanten op de website of voer de naam van de webwinkel in Google in, om eventuele negatieve commentaren te vinden.

En wat als het fout gaat?

Soms kan het toch mislopen, ook al heb je goed opgelet. Je hebt een pakje besteld en betaald, maar nooit ontvangen. Wat nu?

  • Bewaar alle orderbevestigingen. Wanneer het fout loopt, heb je die gegevens nodig om bijvoorbeeld de zaak door jouw kredietkaartmaatschappij te laten onderzoeken.
  • Contacteer de webwinkel en leg je klacht voor. Krijg je niet meteen reactie op je e-mail, neem dan telefonisch contact op - een persoonlijk gesprek helpt altijd. 
  • Ben je op een valse verkoper gevallen, dien klacht in. De adressen vind je hier.
  • Laat ook een commentaar achter op de website van de winkel. Zo kan je andere gebruikers waarschuwen.
  • Dien een klacht in bij de politie.
volledige breedte
3
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3