Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Verdachte berichten die van een overheidsdienst lijken te komen

Jean (71) kreeg een bericht van de belastingen

Ik ben Jean, 71 jaar, en ik woon in Brussel. Ik ben onlangs bijna slachtoffer geworden van phishing. Ik kreeg een e-mail van de fiscus, waarin stond dat ik recht had op een bedrag terug te krijgen. De e-mail zag er heel officieel uit, met het logo van de fiscus en alles. Ik klikte op de link in de e-mail, die me naar een website die er heel echt uitzag.

Op de website moest ik mijn persoonlijke gegevens invullen, zoals mijn naam, adres, bankrekeningnummer en bankcode. Ik deed dit, maar toen ik aan het einde van het formulier kwam, begon ik te twijfelen. De website zag er toch net iets anders uit dan de echte website van de fiscus. En waarom moest ik mijn bankcode invullen? Die gegevens hebben ze toch al?

Ik besloot om de e-mail nog eens goed te lezen. Toen zag ik dat er een paar dingen niet klopten. De e-mail was niet verzonden vanuit het officiële e-mailadres van de federale overheid. En de link in de e-mail leidde niet naar de echte website van de FOD Financiën.

Ik was opgelucht dat ik het op tijd in de gaten had. Ik heb het bericht meteen doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be en dan verwijderd.

Ik wil met mijn verhaal andere mensen waarschuwen voor phishing. Wees altijd voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders. En klik nooit op links in e-mails, tenzij je zeker weet dat ze van een betrouwbare bron komen.

Deze getuigenis is een verzinsel van een AI tekstgenerator, maar is een mooie weergave van een verhaal dat we bij Safeonweb regelmatig horen.

Voorbeelden van phishingberichten van overheidsdiensten
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte
belastingen
volledige breedte
KBO
volledige breedte
phishing
volledige breedte
belastingen
volledige breedte
RJV
volledige breedte
watergroep
volledige breedte