Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Mijn gegevens zijn gestolen

Als je gebruik maakte van een website of een online dienst en die werd gehackt, dan kunnen je gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer en zelfs wachtwoorden) op het internet belanden. Het gebeurt dat bekende en veilige websites het slachtoffer worden van een hacking of gegevensdiefstal: een webshop waar je een aankoop deed, een afsprakenplatform dat je gebruikte om een afspraak bij de dokter te boeken of zelfs Facebook en LinkedIn. De gestolen gegevens worden verkocht op het ‘darkweb’ aan allerhande cybercriminelen die ze dan gebruiken om je berichten te sturen.

Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het ‘darkweb’?  

Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek. Ze gaan zelfs een stapje verder en vertellen via welk platform dat was en welke data gelekt zijn.

haveibeen
volledige breedte
haveibeen
volledige breedte
Wat moet je doen als je merkt dat je gegevens gelekt zijn?

Je gegevens weer laten verdwijnen van het internet is onmogelijk.  Wat je wel snel kan en moet doen is de wachtwoorden die je gebruikte op de getroffen platformen onmiddellijk veranderen.  Als je hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen gebruikt, wat wij stellig afraden, dan moet je het overal veranderen.

Gebruik voortaan overal waar dat kan tweestapsverificatie.

4 belangrijke tips om je gegevens beter te beschermen

volledige breedte
1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3