Deepnudes zijn valse afbeeldingen die door kunstmatige intelligentie worden gegenereerd om de illusie te wekken dat een persoon naakt is. Deze afbeeldingen worden vaak gemaakt op basis van echte foto's op sociale media of andere online platforms. Deepnudes worden geproduceerd door algoritmes van kunstmatige intelligentie die kunstmatige texturen op een bestaande foto leggen. Ze worden vervolgens gedeeld op fora, sociale netwerken of zelfs gebruikt voor chantage.
Iedereen kan een doelwit zijn, van publieke figuren tot gewone burgers.
Deepnudes kunnen onherstelbare schade toebrengen aan iemands reputatie, met gevolgen voor het persoonlijke en professionele leven. Ze worden ook gebruikt voor chantage (sextortion) en kunnen leiden tot cyberpesten via massaverspreiding op groepen of platforms.
In België is het maken en verspreiden van deepnudes zonder toestemming van de betrokkenen illegaal en strafbaar. Deze handelingen vormen een inbreuk op de privacy en zijn vergelijkbaar met vormen van digitaal seksueel geweld. De daders van dergelijke praktijken kunnen worden vervolgd.
Om de risico's te beperken, is het essentieel om je accounts en persoonlijke gegevens te beveiligen:
- Gebruik sterke wachtwoorden en schakel tweestapsverificatie in. Controleer je privacy-instellingen op sociale netwerken. Bepaal wie toegang heeft tot je foto's en selecteer de mensen aan wie je toegang geeft.
- Wees voorzichtig met de foto's en video's die je online deelt. Deel geen foto's die eenvoudig aangepast kunnen worden, zoals duidelijke foto’s van kop tot teen. Als je een hoofd-en-schouders foto deelt, houd dan je armen voor je lichaam.
- Informeer jezelf en je omgeving over het bestaan van deepnudes en hun ethische, morele en wettelijke gevolgen.
- Deel zelf geen deepnudes.
Als je het slachtoffer bent van een deepnude, raak dan niet in paniek en geef niet toe aan chantage. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
- Verzamel bewijs (schermafbeeldingen, URL's, berichten) om het incident te documenteren.
- Meld de beelden onmiddellijk bij de relevante platforms.
- Dien een klacht in bij de politie.
- Zoek zo nodig steun bij verenigingen of psychologische begeleiding.
- Minderjarige slachtoffers van deepnudes en hun familieleden kunnen contact opnemen met Child Focus via het gratis nummer 116 000, dat 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is. Child Focus zal je informeren en indien nodig doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp of de politie.
- Child Focus: hulp voor minderjarigen die het slachtoffer zijn van online misbruik.
- Cyber Squad: ondersteuningsplatform voor online veiligheid voor jongeren.
- Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen: hulp voor volwassenen.