Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor valse e-mails die circuleren in naam van Amazon

Afgelopen dagen kregen wij veel meldingen van verschillende valse berichten namens Amazon, ook van mensen die niets bestelden bij Amazon of er geen account hebben. Wees voorzichtig en klik niet op de links in de e-mail. Naarmate de feestdagen naderen, verwachten wij dat meer van dergelijke berichten de ronde zullen doen.

Oplichters proberen je te misleiden door een aanklikbare knop aan te bieden. Klik niet op deze knop. Beweeg je muis erover om de link te zien naar de site waar hij je naartoe brengt. Je zal zien dat het geen Amazon-domeinnaam is.  

amazon 1
volledige breedte
amazon 2
volledige breedte
amazon 3
volledige breedte

Trap niet in de val!

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
volledige breedte