Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Kijk uit voor QR-codes op elektrische oplaadpunten: ze kunnen vals zijn

Steeds meer mensen worden opgelicht door een QR-code op een oplaadpunt te scannen. Bij het openen van de site wordt er gevraagd om bankgegevens in te voeren om de betaling te doen. Eigenlijk zijn het cybercriminelen die de officiële QR-code hebben bedekt met een andere die naar een frauduleuze site verwijst.

De oplichters hebben dus al hun bankgegevens en kunnen nu geld van hun rekening afhalen. 

De quishing-techniek

QR-codes worden steeds algemener. Ze zijn overal te vinden in openbare ruimtes: oplaadpunten, parkeerplaatsen, menukaarten van restaurants, enz.

"Quishing", een samentrekking van de termen "QR-code" en "phishing", is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs hun slachtoffers aanmoedigen om kwaadaardige QR-codes te scannen. Deze codes leiden slachtoffers vervolgens door naar kwaadaardige websites die er precies zo uitzien als de site van de leverancier.  Daar wordt je meestal gevraagd om (bank)gegevens in te vullen of om een overschrijving te doen.

Hoe kan ik quishing voorkomen?
  1. Vermijd het scannen van QR codes op openbare plaatsen.
  2. Controleer de QR code visueel. Is het geen sticker die op de officiële QR code is geplakt?
  3. Controleer de URL van de site waarnaar de QR code linkt. Een verdachte URL kan een rode vlag zijn. 
  4. Gebruik veilige QR code scanners. Sommige apps om QR codes te scannen,  bieden beveiligingsfuncties waarmee je de veiligheid van een link kan controleren voordat je hem opent.
  5. Houd je apparaten up-to-dateHet regelmatig bijwerken van je apparaten en apps kan je beschermen tegen bekende kwetsbaarheden waar hackers misbruik van kunnen maken.

Op dezelfde manier als we je aanmoedigen om te doen bij phishing berichten, kun je e-mails met verdachte QR codes doorsturen naar verdacht@safeonweb.be, waar ze worden geanalyseerd.

Ben je opgelicht?
  • Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kan aangifte doen bij de lokale politie van je woonplaats. 
  • Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd.