Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Is er ook wifi?

Is er ook wifi?, is tegenwoordig een veel gestelde vraag als je op zoek gaat naar een fijne vakantiebestemming. Want natuurlijk willen we ook op vakantie genieten van de voordelen van het internet. Laat je vakantie niet verknallen door een vervelende internetervaring. Enkele tips voor een veilig gebruik van wifi op vakantie.

Blijf veilig online en geniet van een zorgeloze vakantie

Heb je echt wifi nodig om online te gaan? Het is veiliger om gebruik te maken van een 4G netwerk. Bekijk de voorwaarden van je gsm-abonnement. Als je niet extra moet betalen voor dataverkeer, kan je het best gebruik maken van je netwerk abonnement. Als je voldoende data ter beschikking hebt en geen lange films wil bekijken, kan je je gsm ook gebruiken als hotspot voor je laptop of tablet.  

Free wifi in het vakantiepark, op hotel of restaurant is fijn, maar vraag altijd de juiste naam van het netwerk (SSID). De juiste naam van het netwerk is bv. HotelSunandSee.  Een cybercrimineel kan vrij eenvoudig een vals wifinetwerk opzetten met de aanlokkelijke naam: HotelSunandSee_superfast.  Als je daar verbinding mee maakt, kan die crimineel al je online activiteiten onderscheppen.

Hou je surfgedrag zo veilig mogelijk. Bankverrichtingen of andere belangrijke zaken doe je beter niet via een open wifinetwerk.  Vermijd het om accounts te creëren waarbij je een wachtwoord moet invoeren.  De kans bestaat dat er meegelezen wordt en dat je wachtwoord dus bekend is. Installeer om dezelfde reden geen nieuwe apps.

Gedaan met surfen of berichten te versturen? Zet je wifi dan ook weer uit. Criminelen kunnen dan niet meer proberen om toegang te krijgen. Zorg er voor dat je toestel niet automatisch zoekt naar wifi en zich ermee verbindt.  Je batterij zal hier ook blij mee zijn.

Laat goeie gewoontes niet varen op vakantie

Surf enkel naar beveiligde websites die je kan herkennen aan de url  (https:// in de plaats van http://).  In de browser zie je een groen slotje verschijnen voor de url.

Verdacht bericht ontvangen? Klik nooit op de links of bijlage maar verwijder het.  Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be 

Gebruik altijd, en zeker als je nieuwe accounts opent op vakantie, sterke wachtwoorden.

Wees een cyberpro

Wil je echt veilig kunnen surfen onderweg? Installeer een Virtual Private Network (VPN). Dit is je persoonlijke beveiligde tunnel door het wifinetwerk.  Je kan online gratis of betalend VPN diensten installeren. Verschillende virusscanners bieden ook VPN aan. 

bron: cert.be