Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties

Cybercriminelen misbruiken de actualiteit voortdurend om de aandacht van het publiek trekken.  We waarschuwden al voor phishingberichten die de actualiteit rond corona misbruiken en ook voor allerhande fake news.  Maar hackers gebruiken het coronavirus nu ook als lokaas om je naar websites te leiden die in staat zijn om virussen te installeren op je computer.

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Cybersecurity experts waarschuwen voor een programma waarmee je de evolutie van het virus op een wereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University, wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof je de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

Een recente momentopname van de Johns Hopkins Coronavirus datakaart, beschikbaar op coronavirus.jhu.edu.
volledige breedte
COVID-19 Tracker App bevat ransomware

Dan is er ook een Android App waarmee je gevallen van COVID-19 kan opvolgen: COVID19 Tracker App.  In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam CovidLock kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijg je meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe je binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer je dat niet doet, wordt alle data van je toestel verwijderd en dreigt men om al je contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

COVID_19
volledige breedte
Wat moet je doen?
  • Deze berichten en applicaties zijn zeer professioneel gemaakt en lijken dan ook echt. Het is soms moeilijk om de bron te achterhalen.
  • Wees daarom altijd op je hoede als je een onverwacht bericht krijgt dat niet persoonlijk aan jou gericht is.
  • Denk 2 keer na voor je een bijlage in een bericht aanklikt. Vooral .exe bestanden kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Denk ook ALTIJD 2 keer na voor je op een link klikt.
  • Installeer enkel App’s uit de officiële App Store van Google of Apple.
  • Voer geen JavaScript uit als daarnaar gevraagd wordt na het downloaden van een bijlage.
  • Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren. https://www.safeonweb.be/nl/scan-je-computer
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Zolang het coronavirus voorpaginanieuws blijft, zullen criminelen het blijven gebruiken als lokmiddel.  Wees op je hoede en blijf ook veilig online.

 

Bronnen:

https://krebsonsecurity.com/2020/03/live-coronavirus-map-used-to-spread-malware/

https://www.domaintools.com/resources/blog/covidlock-mobile-coronavirus-tracking-app-coughs-up-ransomware