De Safeonweb browser extensie laat je voor elke website die je bezoekt zien of de eigenaar is gevalideerd (groen) of niet (oranje).
Websites zonder een gevalideerde eigenaar (oranje) zijn alleen geschikt om te lezen. Voor het delen van persoonlijke en gevoelige informatie mag je verwachten dat de eigenaar van de website is gevalideerd (groen). Als een hacker schadelijke inhoud plaatst op een website met een gevalideerde eigenaar, verandert de validatiestatus direct na de eerste melding. Bekende kwaadaardige of onveilige websites worden gemarkeerd als rood.
(Voor de verschillende stappen om de extensie te installeren bekijk de afbeeldingen hieronder)
Volg deze stappen om de Safeonweb browser extensie op je Chrome-browser te installeren:
- Open de Chrome Web Store door de bovenstaande link te volgen.
- Zoek de Safeonweb browser extensie en selecteer ze.
- Klik op de knop 'Toevoegen aan Chrome'.
- Klik in het pop-upvenster op de knop 'Extensie toevoegen'.
- Selecteer het puzzelstukje in de rechterbovenhoek van je browser en “pin” de Safeonweb extensie.
- Het Safeonweb-pictogram verschijnt aan de rechterkant van de adresbalk. De kleur ervan verandert afhankelijk van het vertrouwensniveau van de website die je bezoekt.
Hoe werkt de Safeonweb browser extensie?
De extensie kent een score toe aan de websites die je bezoekt:
- Groen (OK) - score van 4 op 4: de website-eigenaar heeft een Extended Validation Certificaat uitgegeven door een Certificaat Autoriteit of de website-eigenaar is geregistreerd op atwork.safeonweb.be (enkel voor Belgische organisaties). Daarom:
- zou het OK moeten zijn om verder te surfen op deze website.
- zou het OK moeten zijn om gegevens te delen op deze website.
- Oranje (!) - scores van 1 tot 3 op 4: de eigenaar van de website heeft een Organisatie Validatie Certificaat, of een Domein Validatie Certificaat uitgegeven door een Certificaat Autoriteit, en de website is niet geregistreerd op atwork.safeonweb.be. Daarom:
- zou het OK moeten zijn om verder te surfen op deze website.
- Als je twijfelt, onthoud je dan van het delen van gegevens op deze website.
- Red (X) - score van 0 op 4: de website mist basisbeveiligingsfuncties of staat bekend als kwaadaardig. De eigenaar van de website heeft geen certificaat en is daarom niet gevalideerd. Daarom:
- raden wij af deze website te bezoeken en gegevens te delen.
Deze score is gebaseerd op 3 variabelen:
- De Certificate Type Score, die het validatieniveau weergeeft van het Certificaat dat je hebt verkregen voor je website. Deze score wordt als volgt berekend:
- 3/3 als je een willekeurig type Certificaat hebt verkregen en jouw website hebt geregistreerd op het Safeonweb@work-portaal of als je een Extended Validation Certificaat hebt verkregen;
- 2/3 als je een Organisation Validation Certificaat hebt verkregen;
- als je een Domain Validation Certificaat hebt verkregen; of,
- 0/3 als je geen enkel type Certificaat hebt verkregen voor jouw website.
- De Certificate Authority score, is een score van 1 of 0, afhankelijk van of de Certificate Authority die het Certificaat voor jouw website heeft geleverd een bekende speler op de markt is en voorkomt in de databases van de CCB.
- De Domain Score; geeft aan of jouw domein als kwaadaardig is geregistreerd, in welk geval jouw totale score naar 0 wordt teruggebracht.
⇨ Volgt de Extensie mijn online activiteit?
Nee, de Extensie verwerkt alleen je browseactiviteit in mate dat dit noodzakelijk is om informatie te verstrekken over de betrouwbaarheid van de websites die je bezoekt. Alle informatie wordt zo snel mogelijk geanonimiseerd.
⇨ Is de Extensie beschikbaar op alle browsers?
De extensie is momenteel beschikbaar op alle Chromium-webbrowsers via de Chrome Web Store. Dit bevat Google Chrome, Microsoft Edge, Opera, Vivaldi, Brave, enz. In de toekomst zullen meer browsers worden toegevoegd.
⇨ Is de Extensie beschikbaar op mobiele apparaten?
Nee, de Extensie is momenteel niet beschikbaar op mobiele apparaten.
⇨ Controleert de Extensie de inhoud van de websites die ik bezoek?
Nee, de Extensie geeft alleen informatie over de verificatie van de eigenaar van de website, niet de inhoud. Wees voorzichtig met wat je online deelt, want legitieme websites kunnen altijd gehackt worden.
⇨ Ik ben kleurenblind, kan ik nog steeds de Safeonweb browser extensie gebruiken?
Ja, naast de kleur wordt het pictogram vergezeld door een symbool dat het vertrouwensniveau van de website weerspiegelt. De symbolen zijn:
- OK voor een hoge betrouwbaarheidsindex
- ! voor een gemiddelde betrouwbaarheidsindex
- X voor een lage betrouwbaarheidsindex
⇨ De Extensie leidt alleen tot fouten. Wat moet ik doen?
Het kan helpen om de browser te sluiten en opnieuw te starten. Als je problemen blijft ondervinden, controleer dan of je apparaat nog steeds een recente versie van je browser gebruikt. We raden aan om updates zo snel mogelijk uit te voeren en altijd de laatste beschikbare versie van je browser te gebruiken.
⇨ Moet ik betalen om de Extensie te installeren?
Nee, de Extensie is gratis.
⇨ Is de Extensie vergelijkbaar met het hangslotpictogram in de URL-balk van mijn browser?
Het hangslotje geeft alleen de aanwezigheid van een Certificaat aan, terwijl de Extensie een diepere analyse uitvoert op het validatieniveau van het Certificaat, de “Certificate Authority” die het heeft geleverd en of het domein zelf als kwaadaardig wordt beschouwd.
⇨ Vervangt de Safeonweb browser extensie een antivirusprogramma?
Nee, de Safeonweb browser extensie is een hulpmiddel om je te helpen het vertrouwensniveau in het domein van een website te beoordelen, maar controleert niet de inhoud van de website, wat wordt uitgewisseld met de website of iets dat al op je apparaat aanwezig is. Een antivirusprogramma scant je apparaat in zijn geheel. Het is de belangrijkste software om je computer en je gegevens te beschermen. Verwijder je antivirusprogramma niet.
⇨ De website waarop ik me bevind, lijkt kwaadaardig, maar de Extensie geeft het een hoog of gemiddeld vertrouwensniveau, wat moet ik doen?
Je kunt altijd op het pictogram van de Extensie klikken en vervolgens de link "Meld kwaadaardige website" selecteren. Dit zal het CCB op de hoogte stellen om de website te verifiëren.
⇨ Waarom kan ik de Extensie niet installeren op mijn professionele laptop?
Sommige interne beleidsregels van jouw organisatie kunnen voorkomen dat je extensies installeert.
⇨ Ik wil de extensie downloaden maar ik heb geen Google-account, wat moet ik doen?
Ga naar de Chrome Web Store en maak een Google-account aan door te klikken op de knop "Aanmelden" in de rechterbovenhoek van jouw scherm. Nadat je jouw account hebt aangemaakt, kunt u de Extensie downloaden.
⇨ Is er een verband tussen de extensie en cookies?
Nee, het aanvaarden of weigeren van cookies op een website heeft geen invloed op de Extensie of de score die de Extensie aan de website geeft.
⇨ Wie is verantwoordelijk voor de Extensie en waar kan ik mijn vragen naartoe sturen?
De extensie is ontwikkeld door en onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Cybersecurity België.
⇨ Ik ben een particulier zonder ondernemingsnummer, hoe kan ik mijn domein op Safeonweb registreren?
Op dit moment kunnen alleen organisaties met een ondernemingsnummer hun domeinnamen registreren. Het onderzoek naar de mogelijkheid om particulieren toe te laten hun domeinnamen te registreren staat op onze toekomstige ontwikkelingsagenda.