De afgelopen weken werden massaal nieuwe domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren.
Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek. Maar wees op je hoede voor valse webshops als je online mondmaskers wil kopen.
1. Blijf kritisch
Wees altijd kritisch voordat je tot een aankoop over gaat. Is het product voordeliger dan op andere webshops of gewoon abnormaal goedkoop? Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. De kans bestaat dat de bestelde producten nooit geleverd worden of dat het namaak is.
2. Controleer de url van de website
De url vind je in de adresbalk van je browser bovenaan de pagina van de website.
De domeinnaam is het woord voor de extensie .be, .com, .eu, .org, … De domeinnaam van www.safeonweb.be is safeonweb.
Een domeinnaam moet je steeds goed bekijken. Is dit ook echt de naam van de winkel, bv. https://www.zalando.com? Een url die er zo uitziet: http://store-zalandocom.com, is niet correct omdat het domein store-zalandocom is en niet zalando.
3. Speur als een slimme detective
Een webshop is verplicht om naam, adres en ondernemingsnummer duidelijk te vermelden. Zijn deze gegevens niet aanwezig op de webshop, gebruik hem dan niet.
- Controleer het ondernemingsnummer
Een handelaar moet officieel geregistreerd zijn in het land waar de zaak gevestigd is. Controleer het ondernemingsnummer op de Kruispuntbank der Ondernemingen.
- Controleer het adres
Zoek het opgegeven adres op via Google Maps. Bestaat het adres? Is het gelegen op een plaats waar je geen winkel verwacht, zoals een woonwijk of zelfs een bos? Raar, maar niet onmogelijk.
- Controleer het telefoonnummer
Bel het opgegeven telefoonnummer op en vraag naar de producten. Bestaat het nummer niet, of krijg je geen duidelijke informatie? Laat de webshop links liggen.
4. Kijk uit voor phishing
Kreeg je een aanbieding toegestuurd via een e-mail of sms’je? Klik dan nooit op de link in dat bericht. De kans is groot dat je naar een valse website of een valse webshop wordt geleid. Leer valse berichten herkennen.
- Koop bij voorkeur alleen op websites die je al kent en die te vertrouwen zijn (zie hierboven).
- Controleer het opgegeven IBAN nummer op websites zoals https://nl.iban.com/iban-checker
- Als je besloten hebt om de webshop te gebruiken en een bestelling hebt geplaatst, wees dan nog op je hoede bij de betaalprocedure. Gebruik alleen betaaldiensten die je kent en gewoon bent om te gebruiken. Wijkt er iets af van de normale werkwijze? Breek de betaling dan af.
Lees meer tips over veilig online in tijden van Coronacrisis.
- De link naar de verdachte webshop kan je kopiëren en doorsturen naar verdacht@safeonweb.be
- Als je credit- of bankcard gegevens hebt doorgegeven, verwittig je onmiddellijk Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland) en contacteer je bank zodat de laatste betaling en eventueel de rekening geblokkeerd kan worden.
- Als je merkt dat er effectief geld gestolen is van je bankrekening, en je producten werden niet geleverd, dien dan een klacht in bij de politie.
- Doe een melding via meldpunt.belgie.be