Black Friday! Tijd om koopjes te doen, zowel in winkels als online. Maar dat betekent dat ook de oplichters weer daar zijn met al hun klassiekers. Pas op en klik niet zomaar op een link zonder de herkomst ervan te controleren. Zorg ervoor dat de e-mail, aanbieding, publicatie of sms legitiem is. Maar al te vaak draait het bij phishing om de details.
De meest voorkomende oplichtingspraktijken:
1/ Er wacht een pakje op jou! bpost, DHL, Post NL. Criminelen aarzelen niet om de grote pakjesdiensten te imiteren om je in de val te lokken. We klikken vaak op deze links zonder er veel bij na te denken.
2/ Mis deze aanbieding niet! Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is ze meestal ook niet waar. Duik er niet halsoverkop in. Een Rolex-horloge voor €50 of een iPhone voor €1 is onmogelijk.
3/ Grote aankopen tegen zeer lage prijzen: sociale netwerken maken ook deel uit van het jachtterrein van cybercriminelen. Ze proberen je te laten klikken op links naar aankoopplatformen voor onverkochte producten. Een grote uitverkoop van onverkochte goederen voor 1 of 2 euro voor de hele pallet met huishoudelijke elektrische goederen, bijvoorbeeld. Gebruik hier je gezond verstand! Zoals je je kunt voorstellen, is dit waarschijnlijk niet waar.
Waar moet je op letten?
Is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk niet waar. Moet je snel beslissen? Cybercriminelen proberen je snel te laten handelen zodat je niet de tijd neemt om de nepberichten te ontmaskeren. Wees dus zeer waakzaam.
Wat moet je doen?
- Zie je een bericht dat je verdacht vindt? Stuur het onmiddellijk naar verdacht@safeonweb.be.
- Geef NOOIT wachtwoorden, codes van je bankkaart of responscodes via e-mail, telefoontjes, sms'jes of sociale media.
- Verwijder het bericht.
Twijfel je en wil je een speciale aanbieding niet missen?
Kijk dan op de website van de winkel door de juiste URL in je browser in te voeren. Vind je de aanbieding daar ook? Dan is het waarschijnlijk een echte aanbieding.