Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cybercrimineel gearresteerd in Antwerpen: doe altijd aangifte van cybercriminaliteit

Cybercriminelen denken soms dat ze onaantastbaar zijn. Tot de politie aanklopt. 

Het snelle responsteam van de Antwerpse politie kon vorige week een 26-jarige cybercrimineel oppakken. Hij was veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij, samen met een criminele organisatie, bijna 20.000 euro had buitgemaakt via online fraude. Na zijn veroordeling dook hij onder, maar dankzij doorgedreven speurwerk kon de politie hem arresteren. 

Dit toont nog maar eens: ook online oplichters worden opgespoord, gearresteerd en gestraft. Daarom is het zo belangrijk om, als je slachtoffer bent van cybercriminaliteit of oplichting, altijd aangifte te doen bij de politie. 

Wanneer doe je aangifte? 

 Vanaf het moment dat je geld kwijt bent, raden wij aan om een aangifte te doen. 

Vergeet niet om je bank en/of Card Stop op 078 170 170 te contacteren als je bankgegevens hebt doorgeven. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden. 

Waar kan je aangifte doen? 

Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.   

Hier vind je een overzicht van de politiekantoren. 

Wat neem je mee naar het politiekantoor? 

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie mee te nemen naar het politiekantoor. Hieronder vind je een lijst van informatie die je vooraf kan verzamelen: 

  • Is er geld van je rekening verdwenen? Neem zeker de bankafschriften mee waarop duidelijk de fraude te zien is. 
  • Heb je contact gehad met iemand op sociale media ? Neem een schermafdruk mee van het profiel van de verdachte, de url van het profiel en enkele schermafdrukken van gesprekken die gevoerd zijn. 
  • Heb je een valse website geopend die bv. lijkt op die van je bank of een andere instelling? Maak een schermafdruk en neem deze mee voor je aangifte. 
  • Ben je opgelicht via een online verkoop site? Neem een schermafdruk mee van het zoekertje of de aanbieding waarop je gereageerd hebt. 
  • Heb je een e-mail ontvangen van de oplichter? Bewaar het bericht en druk het af. 

Cybercriminelen stoppen niet vanzelf. Elke aangifte helpt. Maar dankzij jouw melding en aangifte kan de politie hun werk doen. Help mee om fraudeurs te stoppen. Want ook cybercriminelen lopen vroeg of laat tegen de lamp. 

(c) Federale Politie
volledige breedte