Beleggingsfraudeurs gaan steeds slimmer te werk. Online beleggen komt met heel wat risico’s. Met valse beloftes doen fraudeurs je voorstellen die te mooi zijn om waar te zijn. Als je niet oplet, ben je opgelicht voor je het weet.
Hoe herken je nu frauduleuze aanbiedingen?
Fraudeurs proberen je op erg inventieve manieren om de tuin te leiden. Op allerlei manieren proberen ze je met jou in contact te komen en zo je vertrouwen te winnen. Per mail of telefoon, via valse advertenties, … Voordat je op een aanbod ingaat, lees je best eerst onze tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt. Zo bescherm je jezelf beter tegen beleggingsfraude.
Controleer de identiteit van de aanbieder
Check je aanbieder! De FSMA publiceert lijsten van ondernemingen die een vergunning hebben om financiële producten en diensten aan te bieden. Staat de aanbieder er niet op, wees dan extra voorzichtig en ga niet zomaar in op het aanbod. Check zeker of zijn naam terug te vinden is op de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn.
Wees ook op je hoede wanneer je als slachtoffer gecontacteerd wordt door een entiteit die jou belooft dat zij je zal helpen je verloren gelden te recupereren, tegen betaling van een vergoeding. Dit noemen we recovery rooms. Meestal zijn het dezelfde oplichters die slachtoffers voorstellen om hun geld terug te krijgen!
Pas op voor cloned firms
Zelfs als je denkt dat je de aanbieder kent, check dit dubbel en controleer de contactgegevens van de entiteit met wie je contact hebt. Veel oplichters misbruiken de naam van een gekende onderneming of van een bedrijf met een vergunning. Dit noemt men "cloned firms". Meer informatie vind je hier.
Doe geen stortingen naar het buitenland
Ga nooit onmiddellijk in op een aanbod. Je doet er goed aan om nee te antwoorden of om niet direct in te stemmen. Dat geeft je tijd om informatie op te zoeken over de aanbieder. Kijk het adres van de website en e-mail goed na.
Een adres in het buitenland, zeker buiten de Europese Unie, maakt het moeilijk de aanbieder opnieuw te contacteren als je later problemen zou hebben.
Wees kritisch voor wat je krijgt aangeboden
Weet wat de aanbieding inhoudt. Beoordeel de informatie kritisch. Als ze te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Weet wat je koopt en waarvoor je geld wordt gebruikt. Als iemand je ingewikkelde beleggingen wil verkopen die je niet begrijpt, wees dan op je hoede.
Bij twijfel, neem contact op met de FSMA!
Je kan aan de FSMA vragen stellen over een mogelijk frauduleus beleggingsaanbod. Indien je twijfels hebt, volstaat het om het contactformulier in te vullen.
Bron: FSMA en WikiFin