Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Gebruik anti ransomware software

Voor elke internetgebruiker

Het is belangrijk dat je toestellen beschermd zijn met een antivirus software, maar daarnaast is ook specifieke bescherming tegen ransomware een must geworden.

Installeer anti ransomware software, zoals bv.:

Voor bedrijven en organisaties

De aanbevelingen voor elke internetgebruiker zijn natuurlijk ook belangrijk voor bedrijven en organisaties, maar hen raden we aan om nog een stap verder te gaan.

  • Voor KMO’s en zelfstandige beroepen kan een End-Point bescherming zoals lijst hierboven voldoende zijn. Voor grote bedrijven is een gespecialiseerde business anti ransomware oplossing aanbevolen.
  • Zorg voor een business continuity and recovery plan met een getest backup-systeem
  • Zorg dat je organisatie voorbereid is op een cyberaanval. Bekijk onze webinar over 'voorbereiding op een cyberaanval'.
  • Laat je IT security architecture & policy nakijken door een specialist. (inclusief het beleid rond patching, user training, network segmentatie, etc.)
  • Maak werk van een cybersecurity strategie.  Lees hier hoe je een cybersecurity strategie uitwerkt. 

Meer weten over ransomware?

Lees de brochure van CERT.be over ransomware.

 

 

* Disclaimer: Waarom deze producten?

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) vond op basis van objectieve criteria een aantal bestaande producten die momenteel op de markt zijn.

Het CCB aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte schade als gevolg van het downloaden en het gebruik van deze programma's. Het wordt aanbevolen dat gebruikers deze programma's alleen downloaden op de officiële website van de ontwikkelaars.

Daarnaast kan het CCB niet aansprakelijk gesteld worden, ten aanzien van gebruikers of derden, voor de mogelijke geleden directe of indirecte schade, veroorzaakt door eventuele fouten in updates, of door het verzamelen of interpreteren van de informatie die ze aanbieden.

Het CCB kan in geen geval aansprakelijk gehouden worden in het geval van tijdelijke onderbreking of storing van het systeem van de gebruiker.