Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig telewerken deel 1: een goed beveiligd netwerk

Sommige organisaties laten al jaren medewerkers één of meerdere dagen telewerken. Anderen worden er met de quarantainemaatregelen heel plots mee geconfronteerd. Wat de situatie ook is: telewerken mag niet betekenen dat de organisatie een groter gevaar loopt om het slachtoffer te worden van een cyberaanval. Met duidelijke afspraken, het juiste materiaal en voldoende preventieve maatregelen wordt online werken thuis even veilig als op kantoor.

Een goed beveiligd netwerk

Een goed beveiligd netwerk is de basis van een goede bescherming. Als een cybercrimineel toegang kan krijgen tot je netwerk, dan heeft die tegelijkertijd ook netwerktoegang tot alle toestellen die er op aangesloten zijn, en dat wil je natuurlijk niet. Hoe beveilig je je netwerk zo goed mogelijk?

Installeer een VPN

  • Installeer een Virtual Private Network (VPN). Dit is je persoonlijke beveiligde tunnel door het wifinetwerk. Vele werkgevers voorzien een betrouwbare VPN verbinding voor hun werknemers zodat die veilig toegang kunnen krijgen tot het professionele netwerk. Is dat niet het geval, dan kan je zelf online gratis of betalend VPN diensten installeren. Verschillende virusscanners bieden bv. VPN aan.

De router is de poort tussen het internet en je thuisnetwerk: beveilig hem goed*

  • Wijzig je netwerknaam (SSID) en verwerk er geen evidente elementen in zoals je adres. Een cybercrimineel kan dan vanop de openbare weg zien welk netwerk bij welk huis hoort.
  • Wijzig je netwerkwachtwoorden (inclusief het wachtwoord dat op je router staat).
  • Gebruik WPA2 beveiliging. Je router heeft waarschijnlijk de mogelijkheid om WPA2, WPA of WEP encryptie in te stellen. Kies WPA2 en stel dit onmiddellijk in met een sterk en lang wachtwoord als dit nog niet gebeurd is.
  • Update alle apparatuur. Je router is ook een computer en krijg ook updates net zoals je computer. Zorg dat de laatste updates geïnstalleerd zijn op je  router en andere netwerkapparatuur.

* Hoe kan je de instellingen van je router wijzigen?

Denk ook aan…

  • Activeer de firewall en gebruik altijd een virusscanner.
  • Schakel WPS (Wi-Fi Protected Setup) uit. WPS is een functie die toestellen op een eenvoudigere manier laat verbinden met een wifinetwerk zonder daarvoor een wachtwoord in te voeren. Criminelen kunnen dit misbruiken om een verbinding te maken met je netwerk.
  • Maak een gastnetwerk. Een gastnetwerk is een apart wifinetwerk dat strikt gescheiden is van het eigen netwerk. Je gasten krijgen daarmee wel toegang tot je internetverbinding, maar niet tot je gedeelde bestanden en apparaten zoals printers en netwerk harde schijven. Je kunt het wachtwoord voor je gastnetwerk dus ook met een gerust hart delen. Veel routers bieden deze mogelijkheid via de instellingen.
  • Gebruik de ‘vaste internetlijn’ of Ethernet. Gebruik een ethernetkabel in plaats van wifi voor toestellen die je niet verplaatst, zoals desktopcomputers, tv’s of printers. Een draadloos netwerk, zelfs wanneer het beveiligd is, kan gekraakt worden door iemand die zich binnen het bereik bevindt. Wifi zendt en ontvangt nu eenmaal radiosignalen binnen een ruim bereik, en dat is een potentieel veiligheidsrisico. Gegevens die door een kabel gaan kunnen hackers veel moeilijker onderscheppen omdat daar fysieke toegang voor nodig is.

 

volledige breedte
volledige breedte