Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cyberveiligheid : Hackers gaan steeds subtieler te werk

Deze week heeft commissaris Olivier Bogaert het over het gebruik van valse identificatiepagina's en valse vacatures om je informatie te ontfutselen en je vervolgens geld afhandig te maken. Wees dus op je hoede!

Datalekken bij bedrijven helpen hackers bij hun phishingpogingen. Met behulp van artificiële intelligentie maken ze valse links aan om gebruikers in de val te lokken.

Commissaris Bogaert haalt twee voorbeelden aan. "Je hebt een site bezocht en krijgt het bericht dat je sessie verlopen is. Je wordt dus gevraagd je te identificeren om opnieuw in te loggen. Door op de link te klikken kom je op een site terecht die exact overeenkomt met de vertrouwde site en je bezorgt je identificatiegegevens die onmiddellijk worden doorgestuurd naar de oplichters", legt onze expert cyberveiligheid uit.

Door in te spelen op onze neiging om een bericht snel te beantwoorden zonder de herkomst ervan te controleren, kunnen hackers toegang krijgen tot je accounts en het wachtwoord van die accounts wijzigen. Het advies is dus de tweestapsverificatie te activeren.

Ook via vacatures ...

Commissaris Bogaert vertelt ons daarnaast over een techniek die de hackersgroep Lazarus gebruikt. "Bij deze techniek wordt een vacature aangeboden die de persoon die op zoek is naar een nieuwe job op de link zal doen klikken of bestanden met documenten zal doen openen. Hierbij wordt hij/zij gevraagd een account aan te maken en al zijn/haar persoonlijke gegevens te bezorgen om te solliciterenEen andere techniek die ze gebruiken is vacatures tonen via bijvoorbeeld gesponsorde content op sociale media", waarschuwt commissaris Bogaert.

Vergeet dus niet je zoveel mogelijk te informeren voor je op een dergelijk verzoek ingaat en neem best zelf contact op met het betrokken bedrijf.

 

Bron : https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/cyberveiligheid-hackers-gaan-steeds-subtieler-te-werk