Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig op vakantie met je smartphone: 5 gouden tips

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn smartphone, een oplader, een zonnebril, een zwembroek…

Niemand die er aan twijfelt dat een smartphone een handig ding is op vakantie: hij wijst je de weg,  het is je reisgids, je fototoestel en -album, je kan ermee in contact blijven met het thuisfront en nog veel meer.

Je wil je toestel op vakantie niet missen en je wil zeker niet het slachtoffer worden van (cyber)criminelen.  Deze 5 tips helpen je aardig op weg om volop te kunnen genieten van een zorgeloze vakantie.

1. Zorg dat je smartphone up to date is

Een toestel dat alle recente updates kreeg, is veel beter beveiligd voor cyberaanvallen.  Zorg daarom dat alle updates van het toestel en de apps uitgevoerd zijn voor je op vakantie vertrekt.

2. Beveilig je smartphone met een sterke code

Kies een code van minstens 6 cijfers om toegang te krijgen tot je toestel. Dit is beter dan ‘een patroon’, want het patroon blijft soms zichtbaar op je scherm, vooral als je net zonnebrandcrème gebruikte. Activeer de automatische vergrendeling van je smartphone wanneer deze inactief is na bv. 1 minuut.

3. Beperkt de toegang tot je toestel

Als je je smartphone vaak gebruikt om de weg te zoeken, vind je het waarschijnlijk handig als de locatiebepaling aan staat.  Toch raden wij aan om de toegang van geolocatie, maar ook van wifi, Bluetooth, Near Field Communication (NFC) alleen aan te zetten als je ze nodig hebt.  Op die manier kunnen ze niet misbruikt worden.

4. Maak orde in je App’s

Installeer alleen applicaties uit een standaardapplicatiestore (Google Play, App Store) en van een officiële verkoper. Doe dit bij voorkeur voordat je op vakantie vertrekt want je eigen netwerk is veiliger. Verwijder voordat je vertrekt de applicaties die je niet gebruikt en beperk de toegang van je applicaties tot het strikt noodzakelijke. Een reisgids-app heeft bv. geen toegang nodig tot je contacten.

5. Maak regelmatig back-ups

Het laatste wat je wil, is al je vakantiefoto’s of -contacten kwijtraken. Maak daarom regelmatig back-ups (in de cloud) van de gegevens op je smartphone.

Geniet van de vakantie!

Meer tips over veilig smartphonegebruik.