Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Snel, makkelijk en zonder risico rijk worden met cryptomunten... Echt? Pas op! Het is waarschijnlijk oplichting.

Zie je een aantrekkelijke advertentie op je sociale netwerken, kreeg je een e-mail of een telefoontje waarin je een grote winst wordt beloofd als je ingaat op een aanbod om te investeren in cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum? Veel consumenten trappen in deze val. Vermijd dat je het volgende slachtoffer wordt en volg de adviezen van de FSMA en de FOD Economie.

  • Controleer de identiteit van de contactpersoon. Is het mogelijk hen per e-mail of telefoon te bereiken? In welk land is hun hoofdkantoor gevestigd? Heeft het bedrijf een vergunning om dit soort producten aan te bieden? Controleer of ze niet bekend staan voor fraude op temooiomwaartezijn.be of neem contact op met de FSMA.
  • Kijk uit voor oplichters die zich voordoen als erkende bedrijven: controleer de contactgegevens en de echtheid van de website van de persoon met wie je te maken hebt. Wees voorzichtig als de website recent is gemaakt. Meer info over verdachte bedrijven of zogenaamde cloned firms.
  • Deel nooit persoonlijke gegevens zoals een kopie van je identiteitskaart, kredietkaartnummer, foto of bewijs van adres.
  • Vraag duidelijke en begrijpelijke informatie van de persoon met wie je te maken hebt. En wees kritisch over deze informatie. Neem je tijd voordat je een bod accepteert. Laat je niet onder druk zetten of intimideren.
  • Wees op je hoede als de persoon met wie je praat, vraagt geld te storten op een bankrekening in een ander land dan het hoofdkantoor.
  • Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk niet waar! Het kopen van cryptomunten is altijd een zeer riskante investering: er is geen garantie dat je je startkapitaal terugkrijgt, of dat je winst zult maken.
volledige breedte
volledige breedte