Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Proximus waarschuwt voor verdachte telefoonoproepen die van de politie, banken of andere instanties lijken te komen

Proximus laat ons weten dat het vandaag overspoeld wordt door meldingen van verdachte telefoonoproepen. Mensen worden opgebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van de federale politie, banken of andere instanties. De gebruikte nummers zijn zowel gsm-nummers als vaste nummers. Geef NOOIT informatie over je bankgegevens, identiteitskaart, rijksregisternummer door via de telefoon.

In een automatische boodschap word je overtuigd om je persoonlijke gegevens dringend aan te passen. Je wordt verzocht om op een toets in te drukken om rechtstreeks contact op te nemen met de politie of een medewerker die je gegevens onmiddellijk kan aanpassen. In beide gevallen wordt er een hele reeks gegevens gevraagd: je rijksregisternummer, het nummer van je identiteitskaart, je naam, adres en telefoonnummer. Het ziet er naar uit dat de enige bedoeling van deze oproep is om zo veel mogelijk informatie van jou te bekomen om die vervolgens elders te kunnen misbruiken.

Nummer blokkeren?

De oproep komt van een gespoofd telefoonnummer: dit wil zeggen dat het nummer dat jij ziet niet het echte nummer is dat jou contacteert.  Het heeft dan ook weinig zin om dit nummer te blokkeren. Indien het om een nummer gaat dat in gebruik is door een klant in België, zal deze niet op de hoogte zijn van deze oproepen die in zijn/haar naam worden gemaakt.

Proximus tracht zoveel mogelijk van deze oproepen te identificeren en de betrokken operatoren langs waar dit verkeer verloopt te verzoeken dit onmiddellijk te stoppen of op hun eigen netwerk te blokkeren waar mogelijk.

Krijg je oproepen of berichten van een onbekend nummer? Wees altijd voorzichtig

Wees altijd kritisch ten opzichte van de beller als hij/zij om persoonlijke gegevens vraagt. Geef nooit je gegevens zo maar door.

Het is heel gewoon om een oproep te ontvangen van een onbekend nummer (vergissing, commerciële oproepen, telemarketing, enz.) maar hoe onderscheid je deze oproepen van andere, meer gevaarlijkere oproepen, die er alleen maar op uit zijn om je te manipuleren of bedriegen? Lees meer op Safeonweb.

Ben je opgelicht?

  • Kreeg je een verdacht telefoontje? Meld het dan aan de FOD Economie via meldpunt.belgie.be.
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
volledige breedte
volledige breedte