Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor valse berichten over belastingaangifte

Deze tijd van het jaar hopen vele mensen op een teruggave van de belastingen. Cybercriminelen weten dit en proberen je op te lichten: ze laten je geloven dat je gegevens niet up-to-date zijn om de terugbetaling te doen. De e-mail vraagt je op een knop "Naar het document" te klikken om jouw gegevens bij te werken.

finance
volledige breedte
STOP. Dit is een valstrik. We leggen uit waarom.

1. Bijdragen en belastingaangiften vallen onder de verantwoordelijkheid van de FOD Financiën. De Vlaamse Overheid zal ons hierover nooit een e-mail sturen. En ook geen enkele andere regionale instelling.

2. Het e-mailadres van de afzender is geen FOD Finance of MINFIN adres. Het is duidelijk geen officieel adres. terugbetaling-be.9@vlaanderen.be, hoewel goed vermomd, is geen officieel adres.

3. Je kunt controleren waar de link je naartoe brengt ZONDER erop te klikken. Beweeg gewoon je muis over de "knop". Je zult zien dat de link niet leidt naar de website van de FOD Financiën ( https://finances.belgium.be) maar naar een valse site met deze url: https://myeboxnl-be.com/541. Klik er niet op en stuur het bericht naar verdacht@safeonweb.be.

4. Ook de toon van de e-mail moet de aandacht trekken. Je wordt aangesproken met "beste klant". Maar de FOD Financiën is een openbare dienst en zal je nooit zo aanspreken.

5. Nog een heel belangrijk punt: je zult zo'n e-mail nooit rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen, maar via jouw e-Box, als je die geactiveerd hebt. Anders communiceren de overheidsdiensten altijd via de post.

Kortom, wees altijd waakzaam. Klik niet op de eerste link die je ontvangt zonder jezelf de juiste vragen te stellen en handel niet gehaast of in paniek. Neem de tijd om de informatie te controleren.

Wil je je belastingsaangifte online indienen, ga dan naar de loginpagina van Tax-On-Web of kijk of er een bericht voor jou klaarstaat in my ebox.

Trap niet in de val!

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
volledige breedte