Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op voor nep cyberbeveiligingsaudits die aan je bedrijf worden aangeboden

Safeonweb heeft de afgelopen dagen verschillende meldingen ontvangen van pogingen tot oplichting van kleine bedrijven en zelfstandigen.

Een zogenaamde ambtenaar van de “FOD cyberbeveiliging” neemt contact op met het bedrijf in het kader van een sensibiliseringscampagne voor internetveiligheid. De bedrieger biedt dan een audit aan om zogezegd de veiligheid van het bedrijf te onderzoeken. 

De dienst is gratis en de zogenaamde ambtenaar brengt zijn eigen apparatuur mee om verbinding te maken met jouw netwerk. Vervolgens verwijst hij je naar een website om te bevestigen dat alles in orde is.

Pas op, dit is oplichterij. Ga niet in op een afspraak met de zogenaamde ambtenaar.

Waar moet je op letten?

  • De “FOD Cyberbeveiliging” of “federale dienst cybercriminaliteit” bestaat niet. De instantie die cyberbeveiliging in België coördineert is het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Deze voert bedrijfscontroles uit binnen een specifiek wettelijk kader, waarvoor een motivatie vereist is. Alle telefonische contacten worden bevestigd door een officieel schrijven met een motivatie voor de audit. 
  • De bedrieger dringt bijzonder aan om een afspraak te krijgen.

Wat moet je doen?

  • Bij twijfel, maak geen afspraak en signaleer ons deze oplichterij via info@safeonweb.be
  • Controleer de identiteit van de persoon met wie je spreekt. Neem rechtstreeks contact op met de betrokken instelling via de officiële website of telefooncentrale.
  • Laat je niet misleiden : een fraudeur kan een vals e-mailadres of een valse badge/visitekaart gebruiken om zich voor te doen als een federale agent.
  • Controleer het e-mailadres: een federale instelling zal een officieel domein gebruiken (bv. @belgium.be).