Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgepast voor valse waarschuwing over niet betaalde belastingen

Er doet momenteel een bericht de ronde dat van de FOD Financiën lijkt te komen en dat een zogezegde waarschuwing is voor niet-betaalde belastingen. 

Het gaat duidelijk om een poging tot oplichting en vele mensen hebben dat onmiddellijk begrepen.  Deze oplichters zijn creatief: als je je belastingen in Bitcoins betaalt, krijg je 30% korting! Tot op vandaag is het niet mogelijk om belastingen te betalen in Bitcoins en al helemaal niet om een korting te krijgen.

De oplichters voeren de druk op door te beweren dat het bedrag binnen de 2 dagen betaald moet worden, zo niet komt er een boete bovenop. Het is typisch bij phishingberichten om op die manier de druk te verhogen.

Stuur dergelijke berichten door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder ze.

Zoek informatie over je belastingen zelf op via My e-Box.

belastingen
volledige breedte
volledige breedte

Trap niet in de val!

Leer verdachte berichten herkennen: Ga naar surfenzonderzorgen.safeonweb.be

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke gegevens of codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
  • Als je op een link heb geklikt die opent in een website waar je bankgegevens moet indienen, controleer dan eerst of dit de echte website van je bank is.  Bij de minste twijfel voer je geen betaling uit.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.