Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgepast voor valse uitnodigingen voor coronavaccinatie

Er circuleren opnieuw verschillende valse uitnodigingen voor coronavaccinaties.  Vaak lijken de berichten van My eBox te komen maar dat klopt niet. Wees extra aandachtig als je een uitnodiging krijgt die je niet verwacht.

Een echte uitnodiging voor een coronavaccin kan je zo herkennen: 

  • de e-mail is afkomstig van cov19-vaccin@doclr.be.
  • op de e-mail staan de contactgegevens van het vaccinatiecentrum vermeld.
  • er wordt nooit om betaling gevraagd : de vaccinatie en het vaccin zijn gratis.
  • er worden geen persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, pincodes of rekeningnummers gevraagd.

Wat doen als je niet zeker bent?

  • Ga zelf via een browser naar https://myebox.be.   Daar kan je veilig inloggen op My eBox en checken of je een nieuw bericht hebt.
  • Er doen wel vaker verdachte berichten de ronde die een notificatie vanuit My eBox nabootsen. Deze phishing e-mails zijn bijzonder overtuigend. Lees de waarschuwing van My eBox.
  • De enige manier om zeker te weten of het bericht echt of vals is, is door over de 'knop' te gaan met je muis, zonder te klikken. Onderaan verschijnt dan de url van de website waarnaar je geleid wordt.  In die url moet je het 'domein' controleren.  Het domein is wat net voor '.be' staat.  Is dit domein belgium (zoals in: https://mycitizenebox.belgium.be/myebox/?lang=nl), dan ga je naar de echte website van My eBox.   Staat er wat anders voor .be, dan is het domein vals en mag je niet klikken. Bekijk deze animatie om te leren hoe je een url controleert.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van valse berichten. Je ziet ook dat de url achter de knop helemaal niet naar Vlaanderen.be of My eBox verwijst.

ebox
volledige breedte
url
volledige breedte
eBox
volledige breedte
vaccin
volledige breedte
banner
volledige breedte