Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgepast voor valse berichten over belastingsaangifte

De periode voor het indienen van je jaarlijkse belastingsaangifte is weer aangebroken.  Oplichters maken van deze actualiteit gebruik om verwarring te zaaien.  De afgelopen dagen kregen wij verschillende voorbeelden van phishingberichten die je naar een valse website proberen te leiden (zie hieronder).

Je kan ze snel herkennen als je over de link gaat met je muis, zonder te klikken.  Je ziet dan dat de link je niet naar de website van de FOD Financiën doorverwijst (https://financien.belgium.be/) maar naar een valse website. Klik in geen geval, maar stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be. 

 

Taxes
volledige breedte
Taxes
volledige breedte

Wil je je belastingsaangifte online indienen, ga dan naar de loginpagina van Tax-On-Web of kijk of er een bericht voor jou klaarstaat in my ebox.

ebox
volledige breedte

Trap niet in de val!

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
banner
volledige breedte
volledige breedte