Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgepast voor een bericht dat van de Federale Overheidsdienst Financiën lijkt te komen

Afgelopen week kregen wij meer dan 2500 meldingen van mensen die onderstaand bericht gekregen hebben. Het bericht draagt het logo van de Vlaamse Overheid, en vraagt om door te klikken naar een document.  Het e-mailadres van waaruit het bericht verzonden is, is 'Terugbetaling.1000[a]edpnet.be'.  Dit is zeker geen e-mailadres van een overheidsdienst.  Het bericht is een duidelijk voorbeeld van phishing.  Klik niet op de link in het bericht en verwijder het.

Verwacht je een bericht van de belastingsdienst? Ga dan naar MyMinFin en log daar in om na te kijken of er een bericht voor jou klaar staat.

phishing
volledige breedte

Trap niet in de val!

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
banner
volledige breedte
volledige breedte
volledige breedte