Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Opgepast voor de Remote Access Scam: hackers nemen controle over je toestel

Afgelopen weken kregen wij verschillende meldingen van mensen die door hackers aangespoord werden om een programma te downloaden. Het gaat om zogenaamde Remote Desktop Software waarmee iemand van op afstand controle kan nemen over je computer. Deze nuttige software wordt jammer genoeg ook misbruikt door oplichters. Deze vorm van oplichting heet de Remote Access Scam.

Lees hier enkele recente verhalen van slachtoffers.

Anja: Plotseling verscheen er een bericht op mijn computer waarin stond dat ik het slachtoffer was van een "trojaans paard" (een virus) en dat ik een nummer moest bellen voor hulp. De persoon die ik aan de lijn kreeg, nam controle over mijn computer nadat hij Anydesk installeerde. Mij werd gevraagd 359 euro te betalen voor de installatie van deze programma's en voor ondersteuning gedurende een jaar.

Amir: Een bedrijf met de naam Blockchain legde uit dat zij mij geld wilden terugbetalen dat ik 1 jaar eerder had verloren via een ander bedrijf genaamd Financial Reserve. Mijn pc werd overgenomen via AnyDesk. Via Google translate kreeg ik instructies om het geld vrij te geven.

Jack: Deze middag kreeg ik een telefoon van iemand van de FOD die zeer betrouwbaar overkwam en die beweerde dat ik gehackt was en op een lijst stond van witwas praktijken. Ik werd zogezegd doorverbonden met Europol en moest een hele reeks persoonlijke vragen beantwoorden. Ik moest Anydesk Remote Desktop installeren en openen. Dat vond ik verdacht en toen heb ik het gesprek afgebroken. 

Lees meer over de Remote Access Scam