Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Nieuwe oplichting op sociale netwerken: "Ontvang vouchers voor grote confectiemerken"

Er doet een nieuwe vorm van oplichting de ronde op sociale netwerken zoals TikTok. 

Een zogezegde ex-Zara-werkneemster vertelt haar geheim om €300 aan waardebonnen van Zara te krijgen. Om dit te doen, moet je de website van Topcadeaus bezoeken. Maar als je eenmaal op de site bent, moet je verschillende persoonlijke gegevens invoeren, waaronder bankgegevens. 

Waar moet je op letten?
  • Pas op voor getuigenissen op sociale netwerken en controleer altijd de informatie bij het bedrijf in kwestie of op de officiële website. 
  • Oplichters proberen de druk op te voeren door te stellen dat je onmiddellijk moet reageren. Op die manier neem je niet de tijd om kritisch na te denken. 
  • Controleer altijd de URL van de site waar je naartoe wordt gestuurd. Lees meer op Surfenzonderzorgen. 
  • Wees voorzichtig wanneer je wordt gevraagd om je persoonlijke gegevens in te voeren op een site, en zeker je bankgegevens. Het kan niet anders dan oplichterij zijn. 
Ben je opgelicht?
  • Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kan aangifte doen bij de lokale politie van je woonplaats.  
  • Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd. 
TikTok
volledige breedte