Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Je leven is in gevaar! Huurmoordenaar scam doet weer de ronde

We kregen vanochtend al meer dan 300 meldingen van een bericht waarbij een oplichter zich voordoet als huurmoordenaar. Het onderwerp van het bericht is: 'Je leven is in gevaar'.

Het bericht komt zeer dreigend over en maakt mensen echt bang. Reageer niet op dergelijke berichten en verwijder ze onmiddellijk.

je leven is in gevaar
volledige breedte
hitman
volledige breedte
Wat weten we over de ‘hitman scam’ of huurmoordenaar scam?

Een oplichter die zich voordoet als een huurmoordenaar neemt onverwachts contact en vertelt dat hij of zij ingehuurd is om je te vermoorden of verwonden, maar dat je gespaard blijft als je geld betaalt. De berichten waarschuwen om geen contact op te nemen met de politie. Als je contact opneemt met de oplichter, zal die bankgegevens overhandigen om het geld te betalen. Deze vorm van oplichting is bedoeld om je bang te maken zodat je geld overmaakt zonder verdere hulp of informatie in te winnen.

Wat te doen?

  • Reageer niet op dergelijke berichten en verwijder ze onmiddellijk. Deze berichten worden willekeurig verzonden. Als je het bericht beantwoordt, geef je het signaal dat je e-mailadres in gebruik is en kan je opnieuw opgelicht worden.
  • Stuur nooit geld of geef nooit creditcardgegevens, online accountgegevens of persoonlijke informatie aan iemand die je niet kent.
  • Heb je toch geld overgemaakt, contacteer dan zo snel mogelijk je bank.
  • Blijft deze persoon je bedreigen, contacteer dan de politie.
  • Waarschuw je vrienden en familie over deze vorm van oplichting.